Nieuwsblog

4 tips voor een leuker fodmap dieet

19-10-2017
Bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) wordt er vaak gestart met het Fodmap dieet. Volg je dit dieet? Lees dan snel...
Lees verder

Hoe kies ik een gezond recept?

04-10-2017
Tegenwoordig vind je veel blogs en receptensites. Dat zorgt ervoor dat de gezonde keuze meer binnen handbereik ligt....
Lees verder

Pindakaaskoekjes zonder toegevoegd suiker

09-08-2017
Met het idee van pindakaaskoekjes ben ik zeker niet de eerste, maar deze uitvoering is wel anders dan de andere...
Lees verder

Kleinere kans op mondholtekanker door groente en fruit

05-08-2015
Groente en fruit spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van verschillende soorten kanker, dit geldt ook voor hoofd-halskanker. Dit werd bevestigd in Nederlandse onderzoek, een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden onder leiding van Dr. Leo Schouten. Het onderzoek bevestigt dat mensen die veel groente en fruit eten een kleinere kans hebben op verschillende vormen van hoofd-halskanker, dit verband is het sterkst bij mondholtekanker. In het onderzoek werd niet alleen gekeken naar de rol van groente en fruit, maar ook naar de rol van bepaalde voedingstoffen. Vitamine C en E (uit voeding, niet uit supplementen) zouden hier een verband mee hebben.

In Nederland eet slechts 6% van de mannen en 10% van de vrouwen voldoende fruit, zo blijkt uit de meest recente voedselconsumptiepeiling. Slechts 5% eet voldoende groenten. 

Mondholtekanker komt steeds vaker voor in Nederland. In 10 jaar tijd is het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen gestegen met ruim 45 procent. Bij mannen steeg het aantal gevallen met 16 procent.   

Bron:
Wereld kanker onderzoek Fonds

Dietist Leiden

dietistleiden

Oncologie

Voeding

Dietist