Nieuwsblog

Pindakaaskoekjes zonder toegevoegd suiker

09-08-2017
Met het idee van pindakaaskoekjes ben ik zeker niet de eerste, maar deze uitvoering is wel anders dan de andere...
Lees verder

Mango avocado taart

08-08-2017
Met dit taartje maak je een heleboel mensen blij, hij is namelijk glutenvrij, lactosevrij en veganistisch. Deze taart...
Lees verder

Slank de zomer door

30-06-2017
Wil je graag wat afvallen maar heb je liever niet dat je vakantie roet in het eten gooit? Dan moet je zeker even...
Lees verder

Wortelbananencake

05-01-2016
Wortelbananencake - Dietistleiden.nl Deze wortel bananencake kwam uit gemak tot stand. De meeste bananencakerecepten bestaan uit amandelmeel, wat best prijzig is en niet overal te verkrijgen. Bij gebrek aan amandelmeel in de kast heb ik volkorenmeel gebruikt, maar speltmeel is ook geschikt en dat maakt het recept ook FODMaP beperkt (dieet bij Prikkelbaar Darm Syndroom). Daarnaast had ik flink wat wortels in huis, wat me op het idee bracht om een soort carrotcake te maken, maar dan zonder toegevoegde suikers. En met weinig moeite dus ook geschikt voor het FODMaP beperkte dieet.  
Je kunt van dit recept ook een glutenvrij variant maken, dit doe je door het meel te vervangen door 150 gram gemalen havermout (let op dat de havermout het glutenvrij logo bevat vanwege risico op kruisbesmetting)

Benodigdheden (voor 10-12 plakken):
  • 3  bananen
  • 3 wortels
  • 3 eieren
  • 150 gram volkorenmeel, bij FODMaP beperkte dieet speltmeel gebruiken
  • 3 theelepels bakpoeder
  • Kaneel of speculaaskruiden, bij FODMaP beperkte dieet kleine hoeveelheid gebruiken
  • keukenmachine of staafmixer
   Bereiding (keukenmachine):
  • Verwarm de oven op 175 graden
  • Maak de wortel schoon, bij de keukenmachine kunnen ze er straks in het geheel in
  • Doe de banaan met de wortel in de keukenmachine tot het een beslag wordt
  • Voeg de eieren, meel, bakpoeder en kaneel toe aan de keukenmachine en meng dit met de wortelbananenpuree, mix dit kort met de keukenmachine tot het een mooi geheel wordt.
  • Doe het beslag in een bakvorm (vet van tevoren in of doe er bakpapier in) en bak het geheel in ca 45 min gaar. Test met een prikker, als deze er droog uitkomt is je cake ready!
 Bereiding (staafmixer):
  • Verwarm de oven op 175 graden
  • Maak de wortel schoon, snijd in kleine stukjes. Je kan voor het gemak ook geraspte wortel (60 gram) gebruiken.
  • Breek de banaan in grove stukken bij de wortel en mix met de staafmixer tot het een beslag wordt
  • Voeg de eieren, meel, bakpoeder en kaneel toe en mix dit met de wortelbananenpuree tot het een mooi gemixt geheel wordt.
  • Doe het beslag in een bakvorm (vet van tevoren in of doe er bakpapier in) en bak het geheel in ca 45 min gaar. Test met een prikker, als deze er droog uitkomt is je cake ready!
Voedingswaarde per portie (1 plakje):
110 kcal, 4 gram eiwit, 19 gram koolhydraten, 1.8 gram vet

dietistleiden

Lactosevrij

Glutenvrij

FODMaP beperkt dieet

Lactose-intolerantie

Coeliakie

Recept