Nieuwsblog

6 tips om te ontspannen

16-01-2018
Een gezonde leefstijl is meer dan gezond eten, maar dat wist je vast wel. Naast voldoende beweging, niet roken en goed...
Lees verder

Volkoren American Pancakes

07-01-2018
Op vakantie in Valencia hadden we de lekkerste American Pancakes als ontbijt gehad. Lekker luchtig, fluffy en zacht van...
Lees verder

Maandblog november

17-12-2017
Vond ik oktober al een enerverende maand, werd november nog bruisender. Veel lezingen om te geven en weer aardig wat...
Lees verder

Quinoa zalm schotel

29-02-2016
Quinoa zalm schotel - Dietistleiden.nl Quinoa is eigenlijk geen graan maar een zaad en wordt vaak gebruikt als vervanging van couscous of bulghur. Quinoa is van nature glutenvrij en een bron van eiwitten. Verder bevat quinoa vezels, koper, magnesium, B-vitamines, vitamine E en ijzer. Het is dus een gezonde variatie op het zetmeelcomponent. Deze salade zit vol met gezonde vetten en is vooral erg lekker!
Dit recept is Fodmapproof  te maken door de peultjes te vervangen door sperziebonen en de avocado weg te laten (of maximaal 20 gram te gebruiken). 
Voor een vegetarische variant kan je de vis vervangen door een omeletje (snijd deze in reepjes).

Ingrediënten voor 1 persoon:
  • 50 gram quinoa (ongekookt)
  • 80 gram (gerookte) zalm
  • 150 gram sugar snaps
  • Halve avocado
  • Halve eetlepel (zwarte) sesamzaad
  • 1 eetlepel sojasaus (bij een natriumbeperkt/zoutbeperkt dieet de variant met minder zout kiezen, bij glutenintolerantie de glutenvrije variant kiezen)
Bereiding: 

Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de sugar snaps, snijd het topje met een scherp mes van de peul en neem meteen de harde vlezige draad mee die langs de naad van de peul loopt. Snijd ook het onderste puntje van de peul en neem vervolgens de draad aan de andere kant van de peul mee. Kook de sugar snaps in 3-5 minuten beetgaar. Snijd de avocado en zalm in reepjes/blokjes. Laat de quinoa iets afkoelen en voeg daarna de zalm, avocado, sugarsnaps en sesamzaad toe. Je kan het geheel wat sterker van smaak maken door een lepel sojasaus toe te voegen (zie bij de ingredienten welke variant voor jou geschikt is).

Voedingswaarde (per persoon):  
605 kcal, 30 gram eiwit, 45 gram koolhydraten, 32 gram vet, 12 gram vezel  

dietistleiden

FODMaP beperkt dieet

Vezelrijk

Glutenvrij

Lactosevrij

Lactose-intolerantie