Nieuwsblog

Een bedrijf als verjaardagscadeau (WIN actie!)

05-03-2017
Vandaag 5 maart vier ik naast mijn eigen verjaardag (30!) ook de verjaardag van mijn bedrijf, 3 jaar! Ik kan mij het...
Lees verder

Voeding en hardlopen...en dat live

20-02-2017
Op maandag 31 januari mocht ik de Facebook livestream verzorgen op de Leiden marathon Facebookpagina. Daarbij werd ik...
Lees verder

Leiden Marathon & Diëtist Everdien gaan live!

30-01-2017
Vanavond 30 januari gaat dietist, gezondheidswetenschapper en hardloper Everdien op de Facebook pagina van de Leiden...
Lees verder

Quinoa zalm schotel

29-02-2016
Quinoa zalm schotel - Dietistleiden.nl Quinoa is eigenlijk geen graan maar een zaad en wordt vaak gebruikt als vervanging van couscous of bulghur. Quinoa is van nature glutenvrij en een bron van eiwitten. Verder bevat quinoa vezels, koper, magnesium, B-vitamines, vitamine E en ijzer. Het is dus een gezonde variatie op het zetmeelcomponent. Deze salade zit vol met gezonde vetten en is vooral erg lekker!
Dit recept is Fodmapproof  te maken door de peultjes te vervangen door sperziebonen en de avocado weg te laten (of maximaal 20 gram te gebruiken). 
Voor een vegetarische variant kan je de vis vervangen door een omeletje (snijd deze in reepjes).

Ingrediënten voor 1 persoon:
  • 50 gram quinoa (ongekookt)
  • 80 gram (gerookte) zalm
  • 150 gram sugar snaps
  • Halve avocado
  • Halve eetlepel (zwarte) sesamzaad
  • 1 eetlepel sojasaus (bij een natriumbeperkt/zoutbeperkt dieet de variant met minder zout kiezen, bij glutenintolerantie de glutenvrije variant kiezen)
Bereiding: 

Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de sugar snaps, snijd het topje met een scherp mes van de peul en neem meteen de harde vlezige draad mee die langs de naad van de peul loopt. Snijd ook het onderste puntje van de peul en neem vervolgens de draad aan de andere kant van de peul mee. Kook de sugar snaps in 3-5 minuten beetgaar. Snijd de avocado en zalm in reepjes/blokjes. Laat de quinoa iets afkoelen en voeg daarna de zalm, avocado, sugarsnaps en sesamzaad toe. Je kan het geheel wat sterker van smaak maken door een lepel sojasaus toe te voegen (zie bij de ingredienten welke variant voor jou geschikt is).

Voedingswaarde (per persoon):  
605 kcal, 30 gram eiwit, 45 gram koolhydraten, 32 gram vet, 12 gram vezel  

dietistleiden

FODMaP beperkt dieet

Vezelrijk

Glutenvrij

Lactosevrij

Lactose-intolerantie