Nieuwsblog

Pindakaaskoekjes zonder toegevoegd suiker

09-08-2017
Met het idee van pindakaaskoekjes ben ik zeker niet de eerste, maar deze uitvoering is wel anders dan de andere...
Lees verder

Mango avocado taart

08-08-2017
Met dit taartje maak je een heleboel mensen blij, hij is namelijk glutenvrij, lactosevrij en veganistisch. Deze taart...
Lees verder

Slank de zomer door

30-06-2017
Wil je graag wat afvallen maar heb je liever niet dat je vakantie roet in het eten gooit? Dan moet je zeker even...
Lees verder

Quinoa zalm schotel

29-02-2016
Quinoa zalm schotel - Dietistleiden.nl Quinoa is eigenlijk geen graan maar een zaad en wordt vaak gebruikt als vervanging van couscous of bulghur. Quinoa is van nature glutenvrij en een bron van eiwitten. Verder bevat quinoa vezels, koper, magnesium, B-vitamines, vitamine E en ijzer. Het is dus een gezonde variatie op het zetmeelcomponent. Deze salade zit vol met gezonde vetten en is vooral erg lekker!
Dit recept is Fodmapproof  te maken door de peultjes te vervangen door sperziebonen en de avocado weg te laten (of maximaal 20 gram te gebruiken). 
Voor een vegetarische variant kan je de vis vervangen door een omeletje (snijd deze in reepjes).

Ingrediënten voor 1 persoon:
  • 50 gram quinoa (ongekookt)
  • 80 gram (gerookte) zalm
  • 150 gram sugar snaps
  • Halve avocado
  • Halve eetlepel (zwarte) sesamzaad
  • 1 eetlepel sojasaus (bij een natriumbeperkt/zoutbeperkt dieet de variant met minder zout kiezen, bij glutenintolerantie de glutenvrije variant kiezen)
Bereiding: 

Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de sugar snaps, snijd het topje met een scherp mes van de peul en neem meteen de harde vlezige draad mee die langs de naad van de peul loopt. Snijd ook het onderste puntje van de peul en neem vervolgens de draad aan de andere kant van de peul mee. Kook de sugar snaps in 3-5 minuten beetgaar. Snijd de avocado en zalm in reepjes/blokjes. Laat de quinoa iets afkoelen en voeg daarna de zalm, avocado, sugarsnaps en sesamzaad toe. Je kan het geheel wat sterker van smaak maken door een lepel sojasaus toe te voegen (zie bij de ingredienten welke variant voor jou geschikt is).

Voedingswaarde (per persoon):  
605 kcal, 30 gram eiwit, 45 gram koolhydraten, 32 gram vet, 12 gram vezel  

dietistleiden

FODMaP beperkt dieet

Vezelrijk

Glutenvrij

Lactosevrij

Lactose-intolerantie