Nieuwsblog

Een bedrijf als verjaardagscadeau (WIN actie!)

05-03-2017
Vandaag 5 maart vier ik naast mijn eigen verjaardag (30!) ook de verjaardag van mijn bedrijf, 3 jaar! Ik kan mij het...
Lees verder

Voeding en hardlopen...en dat live

20-02-2017
Op maandag 31 januari mocht ik de Facebook livestream verzorgen op de Leiden marathon Facebookpagina. Daarbij werd ik...
Lees verder

Leiden Marathon & Diƫtist Everdien gaan live!

30-01-2017
Vanavond 30 januari gaat dietist, gezondheidswetenschapper en hardloper Everdien op de Facebook pagina van de Leiden...
Lees verder

Op de Kook toe en de Schijf van Vijf

28-09-2016
Op zaterdag 24 september was er een terugkomdag georganiseerd voor deelnemers van de kookworkshops van “Op de kook toe” door De Bakkerij in Leiden. Voor dit project ontwikkel ik recepten voor €2,50 (3 gangen) die gezond, makkelijk te maken en ook nog eens lekker zijn. Daarnaast schrijf ik ook het voedingsdeel van het informatieboekje die deelnemers krijgen en geef ik voorlichting over voeding aan de begeleiders van de workshops. 

Schijf van Vijf
Inmiddels zijn er al meer dan 130 deelnemers die aan de kookworskhops hebben meegedaan en daarom zijn er weer nieuwe recepten ontwikkeld. Misschien heb je de kookworkshop wel gevolgd, of was je er zelf bij. De terugkomdag was een mooie gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en de nieuwe gerechten te proeven. Omdat ik betrokken ben bij dit project ben ik gevraagd om die dag een presentatie te geven over de nieuwe Schijf van Vijf.

Feiten en fabels

Een interactieve presentatie mocht die dag dus niet ontbreken en werd enthousiast ontvangen. We begonnen met feiten en fabels, onder andere met de vraag of speltbrood gezonder is dan tarwebrood. Spelt heeft een populair imago en is daardoor vaak ook duurder. Voor mensen met klachten van een spastische darm kan speltbrood gunstig zijn. Maar voor de meeste mensen is volkoren tarwebrood ook een prima keuze. Zo kwamen er verschillende onderwerpen aan bod en daarbij ook de nieuwe schijf van vijf.

Wat zijn grote veranderingen ten opzichte van de oude schijf van vijf?

- De nadruk ligt op onbewerkte producten
- Producten minder opvallend afgebeeld op de schijf, daardoor minder cultuurgevoelig
- Meer groenten (van 200 naar 250 gram per dag), meer volkorenproducten
- Minder dierlijke en meer plantaardige producten
- Persoonlijkere schijf van vijf, bijvoorbeeld vegetarisch, Turkse eetcultuur, meer vezels etc. (je kunt zelf aan de slag via deze link)
- De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden zijn aangepast
- Duidelijker aangegeven hoeveel je “extra” mag aan producten/tussendoortjes die niet in de schijf passen  

De deelnemers kregen een kijkje in zowel de wetenschap achter voeding als de praktische vertaling in de praktijk. Als afsluiting waren er ook nog een aantal recepten te proeven. Een geslaagde middag!  

Meer weten over voorlichting en presentaties, kijk dan hier. Wil je zelf aan de slag met gezonde voeding, maak dan hier een afspraak.