Nieuwsblog

4 tips voor een leuker fodmap dieet

19-10-2017
Bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) wordt er vaak gestart met het Fodmap dieet. Volg je dit dieet? Lees dan snel...
Lees verder

Hoe kies ik een gezond recept?

04-10-2017
Tegenwoordig vind je veel blogs en receptensites. Dat zorgt ervoor dat de gezonde keuze meer binnen handbereik ligt....
Lees verder

Pindakaaskoekjes zonder toegevoegd suiker

09-08-2017
Met het idee van pindakaaskoekjes ben ik zeker niet de eerste, maar deze uitvoering is wel anders dan de andere...
Lees verder

Klachten door gluten kunnen ook door FODMAP's veroorzaakt worden

23-11-2016
Uit onderzoek van het VUMC Amsterdam blijkt dat 6,2% van de Nederlanders last heeft van klachten als reactie op gluten (onderzoek gedaan onder 785 respondenten). Het gaat om klachten als een opgeblazen gevoel, buikklachten/ongemak en winderigheid. Opvallend is dat 35% van de ondervraagden geen reactie of klachten had na het eten van speltbrood. Omdat speltbrood wel gluten bevat maar minder FODMAP’s (voor meer over fodmaps klik hier) zou het kunnen zijn dat deze mensen reageren op FODMAP’s in plaats van gluten. Er was vaak ook een reactie op ui en koolsoorten, dit zijn ook FODMAP's.  

Bij buikklachten is het dus goed om onder begeleiding van een diëtist uit te testen op welke voedingsmiddelen/voedingstoffen je reageert, zeker als coeliakie (glutenintolerantie) uitgesloten is. Zo weet je beter wat je wel en niet kunt eten, of in welke mate.

Bron:
Prevalence and Characterization of Self-Reported Gluten Sensitivity in The Netherlands (2016) van Gils, T., Nijeboer, P., IJssennagger, C.E., Sanders, D.S., Mulder, C.J., Bouma, G. Nutrients, 2016 Nov 8;8(11). pii: E714.

dietistleiden

Dieet

FODMaP beperkt dieet

Glutenvrij