Nieuwsblog

Een bedrijf als verjaardagscadeau (WIN actie!)

05-03-2017
Vandaag 5 maart vier ik naast mijn eigen verjaardag (30!) ook de verjaardag van mijn bedrijf, 3 jaar! Ik kan mij het...
Lees verder

Voeding en hardlopen...en dat live

20-02-2017
Op maandag 31 januari mocht ik de Facebook livestream verzorgen op de Leiden marathon Facebookpagina. Daarbij werd ik...
Lees verder

Leiden Marathon & Diëtist Everdien gaan live!

30-01-2017
Vanavond 30 januari gaat dietist, gezondheidswetenschapper en hardloper Everdien op de Facebook pagina van de Leiden...
Lees verder

Klachten door gluten kunnen ook door FODMAP's veroorzaakt worden

23-11-2016
Uit onderzoek van het VUMC Amsterdam blijkt dat 6,2% van de Nederlanders last heeft van klachten als reactie op gluten (onderzoek gedaan onder 785 respondenten). Het gaat om klachten als een opgeblazen gevoel, buikklachten/ongemak en winderigheid. Opvallend is dat 35% van de ondervraagden geen reactie of klachten had na het eten van speltbrood. Omdat speltbrood wel gluten bevat maar minder FODMAP’s (voor meer over fodmaps klik hier) zou het kunnen zijn dat deze mensen reageren op FODMAP’s in plaats van gluten. Er was vaak ook een reactie op ui en koolsoorten, dit zijn ook FODMAP's.  

Bij buikklachten is het dus goed om onder begeleiding van een diëtist uit te testen op welke voedingsmiddelen/voedingstoffen je reageert, zeker als coeliakie (glutenintolerantie) uitgesloten is. Zo weet je beter wat je wel en niet kunt eten, of in welke mate.

Bron:
Prevalence and Characterization of Self-Reported Gluten Sensitivity in The Netherlands (2016) van Gils, T., Nijeboer, P., IJssennagger, C.E., Sanders, D.S., Mulder, C.J., Bouma, G. Nutrients, 2016 Nov 8;8(11). pii: E714.

dietistleiden

Dieet

FODMaP beperkt dieet

Glutenvrij