Nieuwsblog

6 tips om te ontspannen

16-01-2018
Een gezonde leefstijl is meer dan gezond eten, maar dat wist je vast wel. Naast voldoende beweging, niet roken en goed...
Lees verder

Volkoren American Pancakes

07-01-2018
Op vakantie in Valencia hadden we de lekkerste American Pancakes als ontbijt gehad. Lekker luchtig, fluffy en zacht van...
Lees verder

Maandblog november

17-12-2017
Vond ik oktober al een enerverende maand, werd november nog bruisender. Veel lezingen om te geven en weer aardig wat...
Lees verder

Klachten door gluten kunnen ook door FODMAP's veroorzaakt worden

23-11-2016
Uit onderzoek van het VUMC Amsterdam blijkt dat 6,2% van de Nederlanders last heeft van klachten als reactie op gluten (onderzoek gedaan onder 785 respondenten). Het gaat om klachten als een opgeblazen gevoel, buikklachten/ongemak en winderigheid. Opvallend is dat 35% van de ondervraagden geen reactie of klachten had na het eten van speltbrood. Omdat speltbrood wel gluten bevat maar minder FODMAP’s (voor meer over fodmaps klik hier) zou het kunnen zijn dat deze mensen reageren op FODMAP’s in plaats van gluten. Er was vaak ook een reactie op ui en koolsoorten, dit zijn ook FODMAP's.  

Bij buikklachten is het dus goed om onder begeleiding van een diëtist uit te testen op welke voedingsmiddelen/voedingstoffen je reageert, zeker als coeliakie (glutenintolerantie) uitgesloten is. Zo weet je beter wat je wel en niet kunt eten, of in welke mate.

Bron:
Prevalence and Characterization of Self-Reported Gluten Sensitivity in The Netherlands (2016) van Gils, T., Nijeboer, P., IJssennagger, C.E., Sanders, D.S., Mulder, C.J., Bouma, G. Nutrients, 2016 Nov 8;8(11). pii: E714.

dietistleiden

Dieet

FODMaP beperkt dieet

Glutenvrij