Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Het 10e Nationale Voedingscongres 10 januari 2017

Terug
24-01-2017
Dinsdag 10 januari was het zover, het 10e Nationale Voedingscongres. Dat was voor mij een speciale dag, want ik mocht een van de presentaties verzorgen. Op een congres met onder andere diëtisten, artsen en onderzoekers was dat ook voor mij een ‘first’. Presentaties geven bij bedrijven en verenigingen doe ik regelmatig, dit was toch weer even iets anders. Hoeveel mensen zouden er komen, wie zitten er in de zaal, en wat ga ik ze vertellen?

Na een grondige voorbereiding met literatuur zoeken, artikelen lezen en input van oud collega Wesley Visser uit het Erasmus MC, kon ik er een compleet verhaal van maken. Het doel was een interessante en inspirerende presentatie te maken die een brede doelgroep aanspreekt. De kracht zit hem in de combinatie van kennis en ervaring in het ziekenhuis en de vertaling naar de dagelijkse praktijk.

Het onderwerp van mijn presentatie was “Nutritional Assessment: waarom eigenlijk?” Het onderwerp heb ik niet zelf uitgekozen, maar het is wel een onderwerp dat bij mij past. Vanwege mijn ervaring en interesse kon ik hier goed mee uit de voeten. Ik heb de titel meegekregen en na overleg met de organisatie mocht ik er zelf invulling aan geven.

Nutritional Assessment
Het onderwerp van de presentatie was dus Nutritional Assessment. En wat is dat? Nutritional Assessment is:             
“Op gestructureerde wijze bepalen van voedingstoestand en energiebehoefte met behulp van een aantal objectieve metingen”
Het is dus eigenlijk een verzameling van voorbereidende metingen ten behoeve van een plan om de voedingstoestand te bepalen. Én om daarmee een behandelplan/advies voor een patiënt/cliënt op te kunnen stellen.

Nutritional Assessment in actie
Ik heb in het verleden in een aantal academische ziekenhuizen gewerkt waar apparatuur was om de bijvoorbeeld de energiebehoefte te meten. Dat was ook het onderwerp van mijn afstudeeropdracht van mijn master. Op mijn praktijk heb ik apparatuur om de lichaamssamenstelling te meten door middel van bio-impedantie (meer weten: kijk hier voor meer informatie). Daarnaast hebben we op de praktijk een handknijpkrachtmeter, daarmee kun je de spierfunctie meten. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een meting voor en na een operatie om te zien of en hoeveel kracht iemand is verloren.

Waarom eigenlijk?
De afgelopen jaren is er veel aandacht voor ondervoeding en hoe je dit het beste kunt vaststellen. Gewichtsverlies is één van de indicatoren hierbij. Maar als iemand met ongewenst gewichtsverlies wel een gezond gewicht heeft (bepaald op basis van Body Mass Index) dan wordt er ook gekeken naar lichaamssamenstelling. Dit geeft namelijk ook inzicht in de verhouding vetmassa en spiermassa. Meten is weten en dan komt een bio-impedantie meting bijvoorbeeld goed van pas. Door te meten kun je je behandeling beter evalueren en gerichter adviseren.

Tijdens de presentatie kwamen de verschillende meetmethoden aan bod met hun voor- en nadelen. En een goed advies voor wie aan de slag gaat met Nutritional Assessment? Maak gebruik van de informatie van het Nutritional Assessment Platform (NAP, de site vind je hier). Hier staan handleidingen om een goede meting te kunnen uitvoeren. Want als we meer meten, kunnen we dit ook inzetten voor onderzoek. Het advies naar aanleiding van deze presentatie: Nutritional Assessment: Doen!

Wil je meer weten of heb je een vraag, neem gerust contact op!

Nieuwsblog

Leuker Leven Podcast aflevering 2: Opnieuw beginnen

04-03-2024
Na 2 jaar is die daar dan eindelijk, aflevering 2: opnieuw beginnen. Een thema wat meteen een passend onderwerp is voor...
Lees verder

Update: Advies bij koemelkallergie

09-08-2023
De komende tijd zet ik mijzelf weer op scherp door de teksten van mijn website weer te updaten/actualiseren. Zo kun je...
Lees verder

Terugkeer Everdien van der Leek op de praktijk

07-02-2023
(For English, see below) Vanaf maandag 27 februari start diëtist en gezondheidswetenschapper Everdien van der...
Lees verder

Dochter van dietist en gezondheidswetenschapper Everdien geboren!

04-12-2022
Op zondag 20 november om 6.55 is onze dochter Amber Isabelle Horlings geboren. Amber en wij maken het goed, we genieten...
Lees verder

Zwangerschapsverlof Everdien van der Leek / Maternity leave Everdien van der Leek

27-09-2022
(For English, see below) Vanaf 15 oktober 2022 gaat diëtist en gezondheidswetenschapper Everdien van der Leek...
Lees verder