Nieuwsblog

Maandblog oktober

30-11-2017
Wie mij al een tijdje volgt op social media weet dat ik regelmatig op pad ben. Lezingen, scholingen,...
Lees verder

Studenten aan de slag voor ‘Op de Kook toe’

27-11-2017
Tijdens je studie meewerken aan een nuttig project is extra leerzaam en waardevol. Studenten Chaimae el Harchi, Thamar...
Lees verder

Abrikozenballetjes zonder toegevoegde suikers

15-11-2017
Op zaterdag ga ik regelmatig naar de Leidse markt. Toen ik aan de kraam stond voor wat noten zag ik vanuit mijn ooghoek...
Lees verder

Mango avocado taart

08-08-2017
Mango avocado taart - Dietistleiden.nl Met dit taartje maak je een heleboel mensen blij, hij is namelijk glutenvrij, lactosevrij en veganistisch. Deze taart is geïnspireerd op een recept van de website Healthinut. Het oorspronkelijke recept bevat geen mango, maar door het toevoegen hiervan werd de taart tropischer en is er geen suiker of siroop meer bij nodig. Misschien moet er voor de echte zoetekauw nog een kneepje honing erin, maar ik daag je uit om het zonder te proberen.

De bodem is extra smaakvol daar de speculaaskruiden, heb je deze niet in huis, gebruik dan kaneel.

Voor de taart op de foto heb ik een springvorm van 24 cm gebruikt, hier kwamen heel wat puntjes uit. Het recept is voor een 12 cm bakvorm (ca 6 puntjes), maar kun je verdubbelen voor 24 cm.

Ingrediënten (voor 6 puntjes):

Voor de bodem (gebruik een springvorm van 12 cm, of verdubbel bij 24 cm):
- 100 gram gemengde noten (ongebrand)
- 2 grote medjoul dadels
- 2 eetlepels kokosmelk
- 1 eetlepel speculaaskruiden
-  snufje zout

Voor de vulling:
- 1 rijpe avocado
- 1 mango
-  4 el kokosmelk
-  2-3 eetlepels limoensap (naar smaak, knijp daarvoor 1-2 limoenen uit)

Bereiding:
  • Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in. Dan komt de taart straks makkelijker uit de vorm.
  • Leg de dadels in heet water voor ca 5-10 minuten. Mix de ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine. Verdeel het plakkerige beslag/brij over de bodem en druk het aan met de bolle kant van de lepel
  • Doe alle ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine en pureer deze. Je kan ook een staafmixer of blender gebruiken. Verdeel dit mengsel over de bodem in de springvorm. De taart mag daarna de vriezer in voor 30 minuten, hierdoor wordt de bovenkant stevig.
  • Wanneer je de taart wilt eten haal je deze ca. 30 minuten van tevoren uit de vriezer. Er zit geen bindmiddel in het beslag, dus laat ‘m niet te lang uit de vriezer, dan wordt ie zacht en zakt hij uit. De smaak is er niet minder om.
  • Geniet van een heerlijke tropisch baksel!
Voedingswaarde (per persoon, gerekend met 6 punten):  195 kcal, 4.5 gram eiwit, 11 gram koolhydraten, 14 gram vet, 2.5 gram vezel

Het recept is glutenvrij, lactosevrij en veganistisch

dietistleiden

Glutenvrij

Lactosevrij

Recept