Nieuwsblog

Maandblog oktober

30-11-2017
Wie mij al een tijdje volgt op social media weet dat ik regelmatig op pad ben. Lezingen, scholingen,...
Lees verder

Studenten aan de slag voor ‘Op de Kook toe’

27-11-2017
Tijdens je studie meewerken aan een nuttig project is extra leerzaam en waardevol. Studenten Chaimae el Harchi, Thamar...
Lees verder

Abrikozenballetjes zonder toegevoegde suikers

15-11-2017
Op zaterdag ga ik regelmatig naar de Leidse markt. Toen ik aan de kraam stond voor wat noten zag ik vanuit mijn ooghoek...
Lees verder

4 tips voor een leuker fodmap dieet

19-10-2017
Bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) wordt er vaak gestart met het Fodmap dieet. Volg je dit dieet? Lees dan snel verder voor deze handige tips. De beste tip is trouwens om het dieet met begeleiding uit te voeren, dan houd je het makkelijker vol, eet je verantwoord en sta je er niet alleen voor. Beter goed aan de slag dan half werk toch? Op naar de tips!

  • 1. Buiten de deur eten met het fodmap dieet

Je wilt natuurlijk lekker uit eten kunnen blijven gaan. Ga van tevoren na of je 'fodmap proof' kunt eten. Je vindt op deze website welke restaurants al fodmap mogelijkheden bieden. Staat jouw restaurantkeuze niet op de kaart? Kijk dan of hun menu online te bekijken is, zo kun je thuis alvast kijken of een gerecht geschikt is. Of neem van tevoren telefonisch contact op om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Zo kun je toch buiten de deur eten. Een goede voorbereiding brengt je verder.

  • 2. Gebruik hulpmiddelen

Een echte aanrader vind ik de Fodmap Food Guide. Je vindt hier welke producten geschikt zijn tijdens het fodmap dieet. Niet alleen groenten en fruit en de geschikte hoeveelheden, het is nog veelzijdiger dan dat. Er staan een heleboel producten uit de supermarkt in de app. Zo weet je welke crackers geschikt zijn en vind je veel mogelijkheden qua broodbeleg. Daarnaast staan er ook homemade recepten in, dus je kunt ook zelf aan de slag!

  • 3. Zorg voor je eigen proviand

Heb je een borrel of georganiseerde lunch op werk? Vaak is het lastig om iets geschikts te vinden wat jij ook kunt eten. Of trakteert je collega, heb je vertraging met de trein en heb je ook behoefte aan iets lekkers? Zorg ervoor dat je altijd iets op zak hebt. Een stuk fruit, mini verpakking rijstwafels, zelfgemaakte bananenbrood, breaker (varianten bosbes banaan en kokos zijn fodmap proof). Zo ga je goed voorbereid op pad.

  • 4. Probeer nieuwe recepten uit

Aardappelen, (ongekruid en ongepaneerd) vlees en fodmapproof groenten, ben je misschien wel eens zat. Of geen Hollandse pot voor jou en ben je misschien meer een liefhebber van andere gerechten. Dan helpt het zeker om wat leuke recepten bij de hand te hebben. Een echte aanrader vind ik Karlijn’s kitchen. Je vindt hier veel recepten en er komen regelmatig nieuwe bij. Wat dacht je van een lekkere aubergine lasagne? Ook op de site van fodmap foodies vind je een uitgebreide database met fodmapproof recepten. Daag jezelf uit om elke week een nieuw recept te proberen, dat zorgt ervoor dat het koken steeds makkelijker wordt. En het eten een stuk leuker! Wat is jouw beste fodmap tip? Deel ‘m op de Facebookpagina van Everdien Foodcoaching!   

dietistleiden

FODMaP beperkt dieet