Nieuwsblog

Pindakaaskoekjes zonder toegevoegd suiker

09-08-2017
Met het idee van pindakaaskoekjes ben ik zeker niet de eerste, maar deze uitvoering is wel anders dan de andere...
Lees verder

Mango avocado taart

08-08-2017
Met dit taartje maak je een heleboel mensen blij, hij is namelijk glutenvrij, lactosevrij en veganistisch. Deze taart...
Lees verder

Slank de zomer door

30-06-2017
Wil je graag wat afvallen maar heb je liever niet dat je vakantie roet in het eten gooit? Dan moet je zeker even...
Lees verder

Ontbijt overslaan en bloedsuikergehalte

19-06-2013
Door iedere dag te ontbijten kunnen vrouwen met overgewicht hun kans op diabetes type 2 verkleinen. Dat blijkt uit een klein onderzoek uitgevoerd aan de University of Colorado. "Wanneer vrouwen de ochtendmaaltijd overslaan, ervaren zij insulineweerstand, een staat waarbij iemand meer insuline nodig heeft om de bloedsuiker weer naar een normale waarde te brengen", legt onderzoeker Elizabeth Thomas uit. "De insulineweerstand was van korte duur, maar wanneer je dit dagelijks ervaart, is het een risicofactor voor diabetes type 2."

Onderzoek
Bij de studie waren negen vrouwen van gemiddeld 29 jaar betrokken. Ze hadden allemaal overgewicht of obesitas. Thomas mat het bloedsuikergehalte en de hoeveelheid insuline in het bloed van de vrouwen na de lunch. De ene dag hadden de vrouwen gezond ontbeten, de andere dag hadden ze het ontbijt overgeslagen.

Normaal gesproken stijgt na de maaltijd het bloedsuikergehalte, waardoor de insulineproductie op gang wordt gebracht, waardoor cellen glucose op kunnen nemen en het om zetten in energie. Als de vrouwen niet ontbeten hadden, waren zowel de bloedsuiker als de hoeveelheid insuline het bloed veel hoger. Thomas: "Insuline nam met 28 procent toe en glucose met 12 procent."


Voorzichtig
Thomas presenteerde de resultaten van haar onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van de Endocrine Society in San Francisco. Het betreft de eerste resultaten van haar studie, vervolgonderzoek is nodig om deze te bevestigen.

dietistleiden

Voeding

Fysiologie