Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Coronavirus/COVID-19

Dieetbehandeling na coronavirus
Patiënten met het coronavirus hebben tijdens ziekenhuisopname een verhoogde energie- en eiwitbehoefte. Tijdens een ziekenhuisopname is het spiermassaverlies 200 gram per dag, op de Intensive Care is dit maar liefst 800 gram per dag. Daarnaast heeft ongeveer 20% van de COVID-19-patiënten gastro-intestinale symptomen (zoals buikpijn en diarree) als gevolg van directe virale infectie van het darmslijmvlies of als gevolg van de antivirale en anti-infectieuze medicatie. Het evenwicht van het bacteriële microbioom in de darm lijkt daardoor verstoord. 

Na opname
Na de opname kan bij thuiskomst uit het ziekenhuis, door middel van eConsultatie (of naar wens telefonisch) de dieetbehandeling overgenomen worden. Het is van belang de voedingstoestand te bewaken en begeleiding te bieden tijdens het verdere herstel. Dat kan ook ondersteuning zijn bij het afbouwen van sondevoeding en starten met energie-en eiwitverrijkt dieet via de gewone voeding en indien aanvullende (drink)voeding.
 

Fysiotherapeutische revalidatie na het ziekenhuis
Na het ziekenhuis worden patiënten verwezen met PICS (post intensive care syndroom) na COVID-19 naar de fysiotherapeut in de eerstelijn. In de fase waarin de patiënt besmettelijk is kan behandeling aanvangen door eConsultatie. De revalidatie bestaat uit het verbeteren van de ventilatie, sputum, ademhalingsspierkrachttraining en reguliere revalidatie gericht op spierfunctie/functieherstel en spiermassa toename. Voor patiënten met verregaande fibrosering (littekenweefsel) op basis van het coronavirus, zal deze revalidatie bewaakt plaatsvinden (hartslag, zuurstof, koolstofdioxide, bloeddruk).  Drs. DM Keesenberg is medeauteur van de expert based review 'Fysiotherapie in de eerstelijn na COVID-19'.

Nieuwsblog

Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

14-12-2020
Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en dietetiek (reguliere zorg, revalidatie en spoedzorg) met aangepaste...
Lees verder

Miniblog: plezier in het proces

23-11-2020
Plezier in het proces, follow the fun! Je doel bereiken is natuurlijk heel fijn, maar nog belangrijker is plezier...
Lees verder

Voedingsbegeleiding en fysiotherapeutische revalidatie na het Coronavirus/COVID-19

16-04-2020
De zorg staat niet stil en gaat in aangepaste vorm verder door middel van eConsults. Op deze pagina is meer...
Lees verder

eConsult in de praktijk

09-04-2020
"Wat fijn dat de afspraken op deze manier toch door kunnen gaan", is wat ik de afgelopen weken regelmatig heb...
Lees verder

Maatregelen Coronavirus

15-03-2020
Corpus Mentis is vanaf heden beperkt open vanwege het corona virus (COVID-19). Fysiotherapie Patiënten...
Lees verder