Hypertensie / Hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk, ookwel hypertensie genoemd, is een belangrijke risicofactor bij het ontstaan van hart- en vaatziekten.
De meeste mensen met een hoge bloeddruk hebben geen klachten. Eventuele klachten kunnen zijn: hoofdpijn en duizeligheid, kortademigheid, hartkloppingen, oorsuizen, neusbloedingen en spierzwakte.
Bij een groot deel van de mensen met verhoogde bloeddruk is dit met name te wijten aan ongunstige leefstijlfactoren. Overgewicht is bij 1 op de 5 mensen de oorzaak van verhoogde bloeddruk. Andere belangrijke risicofactoren zijn te weinig beweging roken, stress, overmatig alcoholgebruik en een onvolwaardig eetpatroon (bijvoorbeeld te weinig kalium of teveel natrium).
Behandeling en aandachtspunten bij hypertensie
Een te hoog gewicht is een van de belangrijkste te beïnvloeden factoren bij een hoge bloeddruk.
Ook de inname van natrium (onderdeel van zout) heeft invloed hierop. Uit grote studies blijkt dat de natriuminneming een effect heeft op de systolische bloeddruk. Dit effect is het grootst bij mensen met een hoge bloeddruk. Bij mensen met hypertensie beïnvloedt de natriuminneming ook de diastolische bloeddruk. Naarmate de bloeddruk hoger is, neemt het effect van een natriumbeperking op de bloeddruk toe.
Het is bij een hoge bloeddruk dus van belang dat natriuminname (zoutinname) niet te hoog is.
Ook alcohol geeft een stijging van de bloeddruk. De bloeddruk kan gunstig beinvloed worden door een voeding te gebruiken die rijk is aan kalium, magnesium en calcium en een laag verzadigd vetgehalte.
Het doel van de behandeling is het verlagen van de bloeddrukwaarden en het behouden dan wel normaliseren of verminderen van het lichaamsgewicht. Het ondersteunen van de werking van bloeddrukverlagende medicatie door een adequate voeding met aandacht voor andere natrium, kalium, calcium, magnesium.
Naar boven