Nieuwsblog

Het inkijkexemplaar van Eet als een expert- Zwanger! staat online

19-05-2019
Nu online te bekijken, het inkijkexemplaar van 'Eet als een expert - Zwanger!' Je vind 'm...
Lees verder

Voorverkoop 'Eet als een expert -Zwanger!' gestart

13-03-2019
Diëtist en gezondheidswetenschapper Everdien van der Leek is bezig met de afronding van het boek ‘Eet als...
Lees verder

Berichtgeving contractering zorgverzekeraars Everdien Foodcoaching

19-12-2018
Naast het gesprek op de praktijk heeft een dietist ook indirecte tijd (waar een client niet bij zit) aan dossier,...
Lees verder

Diabetes Mellitus Type 1 & 2 Zwangerschapsdiabetes

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Bij diabetes, ook wel bekend als suikerziekte, kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Als je diabetes hebt maakt je alvleesklier niet voldoende of helemaal geen insuline aan. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de glucose uit onze voeding via het bloed in de cellen terechtkomt. Het kan ook zijn dat de insuline niet goed werkt omdat je lichaam er ongevoelig voor is geworden. De glucose kan daardoor niet in de lichaamscellen komen, en blijft dus achter in het bloed. Dit heeft als gevolg dat de bloedsuiker te hoog wordt.

Diabetes kan onderverdeeld worden in verschillende soorten:

Diabetes type 1: hierbij maakt het lichaam zelf geen insuline meer aan. Om de glucosewaarden te laten dalen is het nodig om insuline te spuiten of een insulinepomp te gebruiken.

Diabetes type 2: Bij diabetes type 2 is het lichaam ongevoeliger voor insuline (insulineresistent). Er moet daarom steeds meer insuline worden aangemaakt. Na een tijd kan de alvleesklier niet meer genoeg insuline produceren om aan de vraag te voldoen. Diabetes type 2 komt met name voor bij ouderen en bij mensen met overgewicht. Helaas komt dit type ook steeds vaker voor bij jonge mensen.

LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults): deze vorm van diabetes Type 1 lijkt op diabetes type 2, doordat hij geleidelijk op late leeftijd begint.

MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young): erfelijke vorm van diabetes die meestal op jonge leeftijd begint, waarbij de alvleesklier onvoldoende insuline produceert, niet door een autoimmuunproces, maar door een aanlegstoornis.  

Zwangerschapsdiabetes
: sommige vrouwen zonder diabetes ontwikkelen tijdens de zwangerschap diabetes.

Begeleiding
  • Advies passend bij jouw situatie en jouw leefpatroon
  • Ervaring in het LUMC op de afdeling Diabetes/Endocrinologie met complexe diabeteszorg
  • Begeleiding bij het instellen/afstemmen van medicatie en verbeteren van de bloedsuiker Hulp bij het afvallen en aanpassen van de voeding om insulineresistentie te doorbreken (zie ook koolhydraatarm dieet)
  • Ook als je al langer bekend met diabetes is het waardevol om langs te komen. Zo blijf je op de hoogte van de laatste inzichten en om het beste uit je gezondheid te maken
  • Diabetes type 2 valt onder ketenzorg, bij een verwijzing via ketenzorg valt dit buiten het eigen risico 
Naar boven