Nieuwsblog

Actie: Red de dietist!

19-09-2018
Diëtist en gezondheidswetenschapper Everdien van der Leek is initiatiefnemer van de actiegroep: Red de...
Lees verder

Maandblog februari

11-04-2018
Februari is de maand van leuke plannen maken en voorbereiden, zo sta ik bijvoorbeeld in april op een baby- en...
Lees verder

Maandblog januari

04-03-2018
Januari is altijd een bijzondere maand. Het start van het nieuwe jaar, de administratie qua consulten is veranderd en...
Lees verder

Hypercholesterolemie / te hoog cholesterol

Een verhoogd cholesterol is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. De lever zorgt gewoonlijk voor een evenwicht tussen de hoeveelheid cholesterol die de lever maakt en het gehalte cholesterol in het bloed. Bij een te hoog cholesterolgehalte in het bloed is er sprake van te veel LDL in verhouding tot de HDL. De hoeveelheid cholesterol die de lever maakt, wordt beïnvloed door de leefstijl. Naast voedingsgerelateerde oorzaken spelen ook erfelijke factoren een rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten.  Een hoog cholesterolgehalte kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
  • eten van veel verzadigd vet
  • overgewicht
  • diabetes (suikerziekte)
  • traag werkende schildklier
  • erfelijke aanleg
Behandeling en aandachtspunten bij een te hoog cholesterol
Bij een te hoog cholesterol is een leefstijlverandering en een goede samenstelling van de voeding van belang. Onverzadigde vetten zijn juist gunstig voor het cholesterolgehalte. Ze verhogen het goede HDL-cholesterol in het bloed. Producten met veel onverzadigd vet zijn onder andere oliën, noten en vette vis. Vezelrijk eten verlaagt het LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Dit geeft een lager risico op hart- en vaatziekten. 

Naar boven