Koemelkallergie
Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby's. Het komt voor bij ongeveer 2-3% van de kinderen in Nederland. Bij een voedselallergie zoals koemelkallergie maakt het lichaam afweerstoffen aan tegen koemelkeiwit in de voeding. Baby’s en kinderen kunnen hierdoor klachten krijgen zoals eczeem, jeuk, luchtwegklachten, overgeven, darmkrampen of diarree. Soms is er sprake van obstipatieklachten of een minder duidelijke klacht zoals huilen/oncomfortabel zijn. Bespreek deze klachten met de huisarts of op het consultatiebureau.
Een koemelkallergie wordt meestal vastgesteld in het eerste levensjaar. Ongeveer de helft van de kinderen verdraagt koemelk weer rond hun eerste verjaardag. Het grootste deel van de kinderen groeit over de allergie heen. Boven de 4 jaar komt de allergie heel weinig voor.
Borstvoeding
Als je baby mogelijk koemelkallergie heeft kunnen koemelkeiwitten via je voeding in de borstvoeding terecht komen. Daarom is het advies om als moeder een (koe)melkvrij dieet te gaan volgen. Je hoeft niet over te stappen op flesvoeding/kunstvoeding. Moedermelk heeft veel beschermende stoffen en heeft daarom de voorkeur. Als de klachten verdwijnen kan er later weer een belasting/provocatie uitgevoerd worden, hierbij wordt gekeken of er nog steeds een reactie is op koemelk. Omdat je vaak ook in de herstelfase zit na de bevalling is het extra belangrijk om goed te eten/goed voor jezelf te zorgen. Het kost allemaal veel extra energie. Als expert en ervaringsdeskundige denk ik graag met je mee om dit op een fijne en verantwoorde manier te doen.
Flesvoeding/kunstvoeding
Krijgt je baby kunstvoeding, dan kan je tijdelijk overschakelen naar een andere kunstvoeding, specifiek voor kinderen met koemelkallergie. Bespreek dit eerst met de huisarts of het consultatiebureau. Door later weer te testen met de oorspronkelijke kunstvoeding kan er gekeken worden of de klachten terugkomen.
Via de huisarts/consultatiebureau arts kan er besloten worden de diagnose te bevestigen via een dubbelblinde koemelkprovocatie. Dit gebeurt meestal in een ziekenhuis. Hierbij wordt er op 2 dagen een voeding aangeboden waarbij het de ene keer de voeding is mét koemelkeiwit en de andere keer een flesvoeding zónder koemelkeiwit, of andersom. Zo wordt er gekeken of er nog steeds reactie plaatsvindt.
De eerste hapjes/bijvoeding
De eerste hapjes beginnen op dezelfde manier als bij kinderen zonder koemelkallergie. In de eerste hapjes (groenten/fruit) zit geen melk. Maar bij het verder uitbreiden van de voeding is het vaak waardevol om samen te kijken voor geschikte alternatieven.
Begeleiding
- Praktische handvatten en begeleiding tijdens eliminatie (mijden van koemelk) en open provocatie/herintroductie (testen of er nog een reactie is op koemelk)
- Begeleiding bij het (koe)melkvrije dieet bij borstvoeding, waarbij aandacht is voor een volwaardige voedingsinname voor de moeder
- Advies over de mogelijkheden voor koemelkvrije bijvoeding wanneer je kindje met vaste voeding begint
- Naast mijn professionele ervaring ben ik ook ervaringsdeskundige in het volgen van een (koe)melkvrijdieet bij borstvoeding. Uiteraard deel ik graag mijn beste tips en producten om het leuk voor jezelf te houden!
Naar boven