Nieuwsblog

Actie: Red de dietist!

19-09-2018
Diëtist en gezondheidswetenschapper Everdien van der Leek is initiatiefnemer van de actiegroep: Red de...
Lees verder

Maandblog februari

11-04-2018
Februari is de maand van leuke plannen maken en voorbereiden, zo sta ik bijvoorbeeld in april op een baby- en...
Lees verder

Maandblog januari

04-03-2018
Januari is altijd een bijzondere maand. Het start van het nieuwe jaar, de administratie qua consulten is veranderd en...
Lees verder

Kleinere kans op mondholtekanker door groente en fruit

05-08-2015
Groente en fruit spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van verschillende soorten kanker, dit geldt ook voor hoofd-halskanker. Dit werd bevestigd in Nederlandse onderzoek, een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden onder leiding van Dr. Leo Schouten. Het onderzoek bevestigt dat mensen die veel groente en fruit eten een kleinere kans hebben op verschillende vormen van hoofd-halskanker, dit verband is het sterkst bij mondholtekanker. In het onderzoek werd niet alleen gekeken naar de rol van groente en fruit, maar ook naar de rol van bepaalde voedingstoffen. Vitamine C en E (uit voeding, niet uit supplementen) zouden hier een verband mee hebben.

In Nederland eet slechts 6% van de mannen en 10% van de vrouwen voldoende fruit, zo blijkt uit de meest recente voedselconsumptiepeiling. Slechts 5% eet voldoende groenten. 

Mondholtekanker komt steeds vaker voor in Nederland. In 10 jaar tijd is het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen gestegen met ruim 45 procent. Bij mannen steeg het aantal gevallen met 16 procent.   

Bron:
Wereld kanker onderzoek Fonds

Dietist Leiden

dietistleiden

Oncologie

Voeding

Dietist