Nieuwsblog

Maandblog februari

11-04-2018
Februari is de maand van leuke plannen maken en voorbereiden, zo sta ik bijvoorbeeld in april op een baby- en...
Lees verder

Maandblog januari

04-03-2018
Januari is altijd een bijzondere maand. Het start van het nieuwe jaar, de administratie qua consulten is veranderd en...
Lees verder

Maandblog december

25-01-2018
December is altijd een speciale maand: feestdagen, de afsluiting van het jaar en dit jaar ook een mooi tripje. Qua...
Lees verder

Wortelbananencake

05-01-2016
Wortelbananencake - Dietistleiden.nl Deze wortel bananencake kwam uit gemak tot stand. De meeste bananencakerecepten bestaan uit amandelmeel, wat best prijzig is en niet overal te verkrijgen. Bij gebrek aan amandelmeel in de kast heb ik volkorenmeel gebruikt, maar speltmeel is ook geschikt en dat maakt het recept ook FODMaP beperkt (dieet bij Prikkelbaar Darm Syndroom). Daarnaast had ik flink wat wortels in huis, wat me op het idee bracht om een soort carrotcake te maken, maar dan zonder toegevoegde suikers. En met weinig moeite dus ook geschikt voor het FODMaP beperkte dieet.  
Je kunt van dit recept ook een glutenvrij variant maken, dit doe je door het meel te vervangen door 150 gram gemalen havermout (let op dat de havermout het glutenvrij logo bevat vanwege risico op kruisbesmetting)

Benodigdheden (voor 10-12 plakken):
  • 3  bananen
  • 3 wortels
  • 3 eieren
  • 150 gram volkorenmeel, bij FODMaP beperkte dieet speltmeel gebruiken
  • 3 theelepels bakpoeder
  • Kaneel of speculaaskruiden, bij FODMaP beperkte dieet kleine hoeveelheid gebruiken
  • keukenmachine of staafmixer
   Bereiding (keukenmachine):
  • Verwarm de oven op 175 graden
  • Maak de wortel schoon, bij de keukenmachine kunnen ze er straks in het geheel in
  • Doe de banaan met de wortel in de keukenmachine tot het een beslag wordt
  • Voeg de eieren, meel, bakpoeder en kaneel toe aan de keukenmachine en meng dit met de wortelbananenpuree, mix dit kort met de keukenmachine tot het een mooi geheel wordt.
  • Doe het beslag in een bakvorm (vet van tevoren in of doe er bakpapier in) en bak het geheel in ca 45 min gaar. Test met een prikker, als deze er droog uitkomt is je cake ready!
 Bereiding (staafmixer):
  • Verwarm de oven op 175 graden
  • Maak de wortel schoon, snijd in kleine stukjes. Je kan voor het gemak ook geraspte wortel (60 gram) gebruiken.
  • Breek de banaan in grove stukken bij de wortel en mix met de staafmixer tot het een beslag wordt
  • Voeg de eieren, meel, bakpoeder en kaneel toe en mix dit met de wortelbananenpuree tot het een mooi gemixt geheel wordt.
  • Doe het beslag in een bakvorm (vet van tevoren in of doe er bakpapier in) en bak het geheel in ca 45 min gaar. Test met een prikker, als deze er droog uitkomt is je cake ready!
Voedingswaarde per portie (1 plakje):
110 kcal, 4 gram eiwit, 19 gram koolhydraten, 1.8 gram vet

dietistleiden

Lactosevrij

Glutenvrij

FODMaP beperkt dieet

Lactose-intolerantie

Coeliakie

Recept