Homemade Muesli
26-01-2016
Cruesli bevat veel toegevoegde suikers, maar de "balans/light" uitvoering is helaas niet veel beter. Deze bevat maar liefst vier varianten van suiker: suiker, oligofructose, glucosestroop en honing. Het bevat 24 gram suiker per 100 gram, dat komt neer op 6 suikerklontjes. De meeste mensen gebruiken ca 40 gram cruesli in hun ontbijt, ofwel meer dan 2 suikerklontjes. Niet echt een goede start van de dag dus.
Vind je gewone muesli uit de supermarkt te droog en weinig gezonde en lekkere vulling? Probeer dan deze muesli uit. Deze muesli is zonder suiker (tenzij je gezoete gedroogde vruchten neemt) en met gezonde vetten van noten en zaden. En vooral erg lekker en makkelijk te maken! In een afgesloten pot weken te bewaren, dus je kunt een voorraad vooruit maken. Muesli is erg geschikt als ontbijt maar kan ook prima als lunch. Een portie van deze zelfgemaakte muesli is lekker in combinatie met kwark of (plantaardige) yoghurt of melk. Voeg daarnaast fruit toe voor een volwaardig ontbijt.
Ingrediënten
- 150 gram gemengde granen (havervlokken, tarwevlokken, gerstvlokken etc.)
- 75 gram noten (amandelen, hazelnoten en walnoten bevatten de meeste gezonde vetten)
- 50 gram zaden; zonnebloempitten, pompoenpitten
- 50 gram gedroogd fruit: rozijnen, cranberries
- 25 gram lijnzaad
- 50 ml (kokos)olie
- kaneel naar smaak
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Verwarm in een grote pan de (kokos)olie. Voeg hierna de granen, noten en zaden toe. Meng het geheel en breng dit op smaak met kaneel.
- Leg dit mengsel op de bakplaat (met bakpapier eronder) en bak ca. 15-20 minuten in de oven.
- Haal de muesli uit de oven en voeg erna het gedroogde fruit en de lijnzaad toe en je hebt je eigen home made muesli!
Allergeneninformatie: dit recept bevat gluten en noten
Voedingswaarde (per portie van 30 gram): 150 kcal, 4 gram eiwit, 11 gram koolhydraten, 10 gram vet, 2.5 gram vezel
Lactosevrij