Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Road to…Leiden Halve Marathon: Trainingsweek 4 “Een verlaat verjaardagscadeau”

Terug
11-03-2016
Na de loop in Woerden heb ik lekker kunnen herstellen door wat te zwemmen, fietsen en wandelen. Dat klinkt wat veel en bijna als een triathlon, maar het waren korte afstanden en rustig aan. Het was fijn dat in week 4 slechts 28 kilometers op de planning stonden, zo kon ik weer rustig opbouwen. En nog leuker, deze week was ik ook jarig, en dag erna stond de 10 van Alphen op de planning. Een PR op de 10 km zou een te gek verjaardagscadeau zijn. En in mijn schema mocht ik ook voor een PR gaan.

De eerste training deze week was 6 km in een tempo 9.5 km/uur met 4 korte versnellingen (strides). Ik liep lekker ontspannen en de versnellingen gingen soepel, maar ik raakte de tel kwijt. Had ik er nou 4 gehad, of moest ik er nou nog één…zo ontspannen liep ik dus. Uiteindelijk nog een reserve stride gedaan, dit bleek dus nummer 5 te zijn. Liever te ijverig dacht ik zo.

De tweede training 8 kilometer duurloop in 10 km/uur. Het zonnetje scheen en ik besloot eens een andere route te nemen (ik loop vaak dezelfde route langs de Vliet, geen stoplichten, mooie natuur, heerlijk lopen daar!). Ik week van de gebaande paden af en ging een rondje door Zoeterwoude Rijndijk, daarbij meteen wat stoepjes meegepakt. Niet mijn favoriet, maar in de Leiden halve marathon zitten ook wat stukken in Leiderdorp met wat onregelmatig wegdek/kinderkopjes, en die voelen rond kilometer 15/16 extra zwaar aan. Dus ik bereid me daar liever zoveel mogelijk op voor. Hopelijk valt het straks mee, maar deze training was weer binnen.

Op 5 maart, mijn verjaardag, stond er 4 km loslopen op de planning. Geen tempo, gewoon lekker de benen losmaken. Het zonnetje scheen hoewel er nog ijs op het gras lag, het was een mooi plaatje. De benen voelde ook prima en mijn hartslag was ook maar 15 a 20 slagen hoger dan bij de start, echt rustig aan gedaan dus. Dat geeft vertrouwen voor de 10 km in Alphen een dag later!

Mijn PR op de 10 kilometer staat op 53:00, gelopen in april vorig jaar. Een dag na mijn verjaardag een PR lopen zou dus echt een cadeautje zijn. Ik merk dat ik de afgelopen maanden weer progressie heb gemaakt en met de huidige trainingen is de vorm ook goed. Zondag was het dus zover! Samen met Matthijs naar Alphen, lekker ruim op tijd aanwezig, even warmgelopen, omgekleed en op naar de start. Helaas was het startvak wat verder dan gedacht en moesten we ons uiteindelijk alsnog haasten. Goed voor de adrenalinerush dus. Eenmaal in het startvak heb ik geprobeerd iets naar voren te komen, maar toen klonk het startschot al. Iets vroeger dan de planning, maar nu had ik nog een aardige menigte voor mij. Ik merkte meteen dat dit tempo lager lag dan mijn doeltempo, en ik kon er nauwelijks langs. M’n hartslag schoot omhoog (stress, inhalen, slalommen) en ik vroeg mij ook af of dit nou een goede voorwaarde was voor een PR. Maar ik moest door, versnellen, via stoepjes en grasstroken kwam ik steeds verder voorin. De eerste kilometer ging ook langzamer dan het plan (ik wilde het tempo opbouwen). Maar niks verloren, want er was nog 9 km te gaan.  Er kwam steeds meer ruimte en m’n tempo kon ook wat meer omhoog. De eerste helft liep ik in 26:47, en met een snelle tweede helft zou dit een mooi PR betekenen.

De laatste kilometers vlogen voorbij, ik kon blijven versnellen m’n tempo ging al richting de 12 km/uur en hoger. Ik voelde me sterk en was blij met mijn progressie, zo goed heb ik nog nooit gelopen. Soepel bleef ik inhalen, maar de laatste 300 meter voelde ik de verzuring opkomen, nog even doorbijten. Met een korte versnelling op het eind kwam ik binnen in 51:25, ruim anderhalve minuut van mijn PR af. Wat een mooi cadeau! Ik sprak Running Ronald (bekende in hardloopland en van de organisatie van de 20 van Alphen) en stak enthousiast van wal over mijn race ervaring, wat een blijdschap! Even later liep ik door voor een medaille en naar Matthijs (die ook de 10 km liep). Hij bleek de eerste te zijn bij de prestatieloop (van de 1517 deelnemers), dubbel feest dus! Al met al, een geslaagd loopfeestje in Alphen. Maar nu weer op naar Leiden!

Echt leuk om altijd overal en nergens te kunnen lopen. Waar lopen jullie graag? En liever trainen of liever een mooie wedstrijd?  

Tags

Hardlopen

dietistleiden

Hardlopen

Nieuwsblog

Vacature diëtist zwangerschapswaarneming voor 24-36 uur per week in Leiden (ZZP)

01-08-2022
In verband met zwangerschapsverlof ben ik op zoek naar een diëtist(e) die voor mijn praktijk Everdien...
Lees verder

Lancering van de Leuker Leven Podcast

05-01-2022
Ja, hij staat online. Ik heb sinds kort mijn eigen podcast: de Leuker Leven Podcast. Thema's als voeding, leefstijl,...
Lees verder

Fijne feestdagen en tot 2022!

24-12-2021
Namens het team van Corpus Mentis, Centrum Fysiotherapie & Wetenschap te Leiden hele fijne feestdagen gewenst! Tot...
Lees verder

Update 19-12-2021: Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

14-12-2020
Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en dietetiek (reguliere zorg, revalidatie en spoedzorg) met aangepaste...
Lees verder

Miniblog: plezier in het proces

23-11-2020
Plezier in het proces, follow the fun! Je doel bereiken is natuurlijk heel fijn, maar nog belangrijker is plezier...
Lees verder