Nieuwsblog

Maandblog februari

11-04-2018
Februari is de maand van leuke plannen maken en voorbereiden, zo sta ik bijvoorbeeld in april op een baby- en...
Lees verder

Maandblog januari

04-03-2018
Januari is altijd een bijzondere maand. Het start van het nieuwe jaar, de administratie qua consulten is veranderd en...
Lees verder

Maandblog december

25-01-2018
December is altijd een speciale maand: feestdagen, de afsluiting van het jaar en dit jaar ook een mooi tripje. Qua...
Lees verder

Op de Kook toe en de Schijf van Vijf

28-09-2016
Op zaterdag 24 september was er een terugkomdag georganiseerd voor deelnemers van de kookworkshops van “Op de kook toe” door De Bakkerij in Leiden. Voor dit project ontwikkel ik recepten voor €2,50 (3 gangen) die gezond, makkelijk te maken en ook nog eens lekker zijn. Daarnaast schrijf ik ook het voedingsdeel van het informatieboekje die deelnemers krijgen en geef ik voorlichting over voeding aan de begeleiders van de workshops. 

Schijf van Vijf
Inmiddels zijn er al meer dan 130 deelnemers die aan de kookworskhops hebben meegedaan en daarom zijn er weer nieuwe recepten ontwikkeld. Misschien heb je de kookworkshop wel gevolgd, of was je er zelf bij. De terugkomdag was een mooie gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en de nieuwe gerechten te proeven. Omdat ik betrokken ben bij dit project ben ik gevraagd om die dag een presentatie te geven over de nieuwe Schijf van Vijf.

Feiten en fabels

Een interactieve presentatie mocht die dag dus niet ontbreken en werd enthousiast ontvangen. We begonnen met feiten en fabels, onder andere met de vraag of speltbrood gezonder is dan tarwebrood. Spelt heeft een populair imago en is daardoor vaak ook duurder. Voor mensen met klachten van een spastische darm kan speltbrood gunstig zijn. Maar voor de meeste mensen is volkoren tarwebrood ook een prima keuze. Zo kwamen er verschillende onderwerpen aan bod en daarbij ook de nieuwe schijf van vijf.

Wat zijn grote veranderingen ten opzichte van de oude schijf van vijf?

- De nadruk ligt op onbewerkte producten
- Producten minder opvallend afgebeeld op de schijf, daardoor minder cultuurgevoelig
- Meer groenten (van 200 naar 250 gram per dag), meer volkorenproducten
- Minder dierlijke en meer plantaardige producten
- Persoonlijkere schijf van vijf, bijvoorbeeld vegetarisch, Turkse eetcultuur, meer vezels etc. (je kunt zelf aan de slag via deze link)
- De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden zijn aangepast
- Duidelijker aangegeven hoeveel je “extra” mag aan producten/tussendoortjes die niet in de schijf passen  

De deelnemers kregen een kijkje in zowel de wetenschap achter voeding als de praktische vertaling in de praktijk. Als afsluiting waren er ook nog een aantal recepten te proeven. Een geslaagde middag!  

Meer weten over voorlichting en presentaties, kijk dan hier. Wil je zelf aan de slag met gezonde voeding, maak dan hier een afspraak.