Nieuwsblog

Maandblog februari

11-04-2018
Februari is de maand van leuke plannen maken en voorbereiden, zo sta ik bijvoorbeeld in april op een baby- en...
Lees verder

Maandblog januari

04-03-2018
Januari is altijd een bijzondere maand. Het start van het nieuwe jaar, de administratie qua consulten is veranderd en...
Lees verder

Maandblog december

25-01-2018
December is altijd een speciale maand: feestdagen, de afsluiting van het jaar en dit jaar ook een mooi tripje. Qua...
Lees verder

Klachten door gluten kunnen ook door FODMAP's veroorzaakt worden

23-11-2016
Uit onderzoek van het VUMC Amsterdam blijkt dat 6,2% van de Nederlanders last heeft van klachten als reactie op gluten (onderzoek gedaan onder 785 respondenten). Het gaat om klachten als een opgeblazen gevoel, buikklachten/ongemak en winderigheid. Opvallend is dat 35% van de ondervraagden geen reactie of klachten had na het eten van speltbrood. Omdat speltbrood wel gluten bevat maar minder FODMAP’s (voor meer over fodmaps klik hier) zou het kunnen zijn dat deze mensen reageren op FODMAP’s in plaats van gluten. Er was vaak ook een reactie op ui en koolsoorten, dit zijn ook FODMAP's.  

Bij buikklachten is het dus goed om onder begeleiding van een diëtist uit te testen op welke voedingsmiddelen/voedingstoffen je reageert, zeker als coeliakie (glutenintolerantie) uitgesloten is. Zo weet je beter wat je wel en niet kunt eten, of in welke mate.

Bron:
Prevalence and Characterization of Self-Reported Gluten Sensitivity in The Netherlands (2016) van Gils, T., Nijeboer, P., IJssennagger, C.E., Sanders, D.S., Mulder, C.J., Bouma, G. Nutrients, 2016 Nov 8;8(11). pii: E714.

dietistleiden

Dieet

FODMaP beperkt dieet

Glutenvrij