Nieuwsblog

Maandblog februari

11-04-2018
Februari is de maand van leuke plannen maken en voorbereiden, zo sta ik bijvoorbeeld in april op een baby- en...
Lees verder

Maandblog januari

04-03-2018
Januari is altijd een bijzondere maand. Het start van het nieuwe jaar, de administratie qua consulten is veranderd en...
Lees verder

Maandblog december

25-01-2018
December is altijd een speciale maand: feestdagen, de afsluiting van het jaar en dit jaar ook een mooi tripje. Qua...
Lees verder

Pindakaaskoekjes zonder toegevoegd suiker

09-08-2017
Pindakaaskoekjes zonder toegevoegd suiker - Dietistleiden.nl Met het idee van pindakaaskoekjes ben ik zeker niet de eerste, maar deze uitvoering is wel anders dan de andere recepten. Je hebt pindakaaskoekjes met maar liefst 3 ingrediënten, maar daarbij moet er een flinke schep suiker in, dat vind ik jammer.

Ik probeer in mijn recepten juist te laten zien dat eten ook lekker kan zijn zonder suiker toe te voegen. Daarom ging ik aan de bak voor gezondere pindakaaskoekjes zonder toegevoegde suikers. En uiteindelijk had ik daar maar 4 ingrediënten voor nodig, die je waarschijnlijk ook nog wel in huis hebt liggen.

Wist je trouwens dat deze koekjes met dit recept ook lactosevrij, glutenvrij én veganistisch zijn. Let er op dat als je ze echt glutenvrij maakt, je wel glutenvrije havermout en bakpoeder gebruikt (te herkennen aan het glutenvrij logo).

Voor dit recept heb ik 100% pindakaas gebruikt met stukjes. Deze bestaat alleen maar uit pinda’s. Sommige pindakaas varianten bevatten suiker/dextrose (overbodig), palmolie (niet goed voor de gezondheid en vaak ook niet voor het regenwoud) en zout (niet nodig, en de meeste mensen krijgen dit al te ruim binnen).

Aan de slag!

Ingrediënten:
- 1 kleine banaan (liever niet te rijp, tenzij je bananenkoekjes wilt ;-))
- 3 eetlepels pindakaas (neem 100% pindakaas of een andere pure pindakaas)
- 50 gram havermout
- 5 gram bakpoeder

Bereiding:
- Leg een bakpapiertje/bakmat op de bakplaat. Verwarm de oven op 200 graden.
- Voeg alle ingrediënten toe aan je keukenmachine en laat deze op een langzaam tempo mengen/malen. Heb je een staafmixer: voeg alle ingrediënten samen in een beslagkom en pureren/mengen maar. Het wordt een plakkerig beslag.
- Verdeel het beslag in circa 14 koekjes over de bakplaat. Je doet dit het makkelijkst met 2 lepels. Met 14 porties kom je ook uit op de onderstaande berekende voedingswaarde.
- Bak de koekjes in 12-15 minuten af in de oven. Laat even afkoelen  

Voedingswaarde (per koekje, gerekend met 14 koekjes):  40 kcal, 1.5 gram eiwit, 4.5 gram koolhydraten, 6.5 gram vet, 0.5 gram vezel  

dietistleiden

Glutenvrij

Lactosevrij

Recept