Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Hoe kies ik een gezond recept?

Terug
04-10-2017
Hoe kies ik een gezond recept? - Dietistleiden.nl Tegenwoordig vind je veel blogs en receptensites. Dat zorgt ervoor dat de gezonde keuze meer binnen handbereik ligt. Maar misschien maakt dat het ook lastig. Is een gezond recept echt geschikt als gezonde en 'slanke' avondmaaltijd?

1. Check de voedingswaarde van een gezond recept

Een goed recept is onderbouwd met de voedingswaarde. En vertelt vaak gelijk hoe 'gezond' iets is. De verhouding, eiwitten, koolhydraten en vet. En natuurlijk de kcal per portie of per 100 gram. De voedingswaarde zijn relatief makkelijk te kwantificeren. Een mooi richtpunt als avondmaaltijd is; 400 - 600 kcal voor vrouwen, 500 - 750 kcal voor mannen. Natuurlijk kunnen behoeftes, bijvoorbeeld in combinatie met sport, altijd anders liggen. Maar voor de 'normale' dagen is dit prima.

2. Let op de koolhydraten

Je avondmaaltijd hoeft niet altijd te barsten van de koolhydraten, zoals in pasta of aardappelen. Ook als je een koolhydraatarm-dieet volgt dien je goed op te letten. Probeer de zetmeelcomponenten beperkt te houden of te vervangen. Lekkere vervangers zijn bijvoorbeeld: courgettepasta, pompoenspaghetti of bloemkoolcouscous. Wissel af door de dagen heen. Kies je toch een zetmeelcomponent, kies dan bij voorkeur de volkorenvariant. Volkorenpasta of zilvervliesrijst hebben meer vezels en geven daarom meer verzadiging. Ook met wraps kun je kiezen voor een volkoren variant.

Let wel op met meergranen. Meergranen betekent gewoon meerdere granen en dus niet per se meer vezels. Laat je niet misleiden.

3. Ga voor groenten


We noemde net al wat mooie pasta vervangers. Groenten zijn laag in calorieën, vullen goed en geven verzadiging. Daarnaast leveren ze een heleboel goede voedingsstoffen op, zoals; vezels, foliumzuur en kalium. De aanbeveling is om per dag minimaal 250 gram groente te eten. Kom jij daar elke dag aan?

4. Let op de eiwitten


De eiwitten vormen een belangrijke bouwsteen voor je lichaam. Spieren herstellen zich bijvoorbeeld met eiwitten. Zorg daarom naast je porties groente en vezels, ook altijd voor een eiwitcomponent in je maaltijd. Dit kan natuurlijk uit vlees of vis. Maar eet je vegetarisch of veganistisch, denk dan aan peulvruchten of noten.

5. Zelf maken is zelf bepalen


Als je pakjes en zakjes checkt op ingrediënten, zie je vaak toevoegingen die je zelf niet zou doen. Overmatig zout, suiker of conserveermiddelen. Probeer zelf je sausjes en kruidenmixen te maken. Zo bepaal je zelf de inhoud en kun je de schuld niet afschuiven. En je voorkomt een hoop onnodige ingrediënten. Gezond koken hoeft niet veel tijd te kosten. Wees kritisch en maak het jezelf makkelijker met deze tips, zo vind je snel een gemakkelijk en voedzaam recept. Je zult merken dat je al snel getraind raakt in het herkennen van goede recepten.
Zo word je een echte expert.  

Tags

Recept Gezond

dietistleiden

Recept

Gezond

Nieuwsblog

Berichtgeving vergoeding en tarieven 2020

02-01-2020
In 2020 wordt dieetadvisering voor 3 uur per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Voor alle zorg die vanuit...
Lees verder

Het inkijkexemplaar van Eet als een expert- Zwanger! staat online

19-05-2019
Nu online te bekijken, het inkijkexemplaar van 'Eet als een expert - Zwanger!' Je vind 'm...
Lees verder

Voorverkoop 'Eet als een expert -Zwanger!' gestart

13-03-2019
Diëtist en gezondheidswetenschapper Everdien van der Leek is bezig met de afronding van het boek ‘Eet als...
Lees verder

Berichtgeving contractering zorgverzekeraars Everdien Foodcoaching

19-12-2018
Naast het gesprek op de praktijk heeft een dietist ook indirecte tijd (waar een client niet bij zit) aan dossier,...
Lees verder

Update Red de dietist

27-09-2018
De actiegroep Red de dietist heeft inmiddels bijna 1500 leden, een comité en we zijn een petitie...
Lees verder