Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Hoe kies ik een gezond recept?

Terug
04-10-2017
Hoe kies ik een gezond recept? - Dietistleiden.nl Tegenwoordig vind je veel blogs en receptensites. Dat zorgt ervoor dat de gezonde keuze meer binnen handbereik ligt. Maar misschien maakt dat het ook lastig. Is een gezond recept echt geschikt als gezonde en 'slanke' avondmaaltijd?

1. Check de voedingswaarde van een gezond recept

Een goed recept is onderbouwd met de voedingswaarde. En vertelt vaak gelijk hoe 'gezond' iets is. De verhouding, eiwitten, koolhydraten en vet. En natuurlijk de kcal per portie of per 100 gram. De voedingswaarde zijn relatief makkelijk te kwantificeren. Een mooi richtpunt als avondmaaltijd is; 400 - 600 kcal voor vrouwen, 500 - 750 kcal voor mannen. Natuurlijk kunnen behoeftes, bijvoorbeeld in combinatie met sport, altijd anders liggen. Maar voor de 'normale' dagen is dit prima.

2. Let op de koolhydraten

Je avondmaaltijd hoeft niet altijd te barsten van de koolhydraten, zoals in pasta of aardappelen. Ook als je een koolhydraatarm-dieet volgt dien je goed op te letten. Probeer de zetmeelcomponenten beperkt te houden of te vervangen. Lekkere vervangers zijn bijvoorbeeld: courgettepasta, pompoenspaghetti of bloemkoolcouscous. Wissel af door de dagen heen. Kies je toch een zetmeelcomponent, kies dan bij voorkeur de volkorenvariant. Volkorenpasta of zilvervliesrijst hebben meer vezels en geven daarom meer verzadiging. Ook met wraps kun je kiezen voor een volkoren variant.

Let wel op met meergranen. Meergranen betekent gewoon meerdere granen en dus niet per se meer vezels. Laat je niet misleiden.

3. Ga voor groenten


We noemde net al wat mooie pasta vervangers. Groenten zijn laag in calorieën, vullen goed en geven verzadiging. Daarnaast leveren ze een heleboel goede voedingsstoffen op, zoals; vezels, foliumzuur en kalium. De aanbeveling is om per dag minimaal 250 gram groente te eten. Kom jij daar elke dag aan?

4. Let op de eiwitten


De eiwitten vormen een belangrijke bouwsteen voor je lichaam. Spieren herstellen zich bijvoorbeeld met eiwitten. Zorg daarom naast je porties groente en vezels, ook altijd voor een eiwitcomponent in je maaltijd. Dit kan natuurlijk uit vlees of vis. Maar eet je vegetarisch of veganistisch, denk dan aan peulvruchten of noten.

5. Zelf maken is zelf bepalen


Als je pakjes en zakjes checkt op ingrediënten, zie je vaak toevoegingen die je zelf niet zou doen. Overmatig zout, suiker of conserveermiddelen. Probeer zelf je sausjes en kruidenmixen te maken. Zo bepaal je zelf de inhoud en kun je de schuld niet afschuiven. En je voorkomt een hoop onnodige ingrediënten. Gezond koken hoeft niet veel tijd te kosten. Wees kritisch en maak het jezelf makkelijker met deze tips, zo vind je snel een gemakkelijk en voedzaam recept. Je zult merken dat je al snel getraind raakt in het herkennen van goede recepten.
Zo word je een echte expert.  

Tags

Recept Gezond

dietistleiden

Recept

Gezond

Nieuwsblog

Vacature diƫtist zwangerschapswaarneming voor 24-36 uur per week in Leiden (ZZP)

01-08-2022
In verband met zwangerschapsverlof ben ik op zoek naar een diëtist(e) die voor mijn praktijk Everdien...
Lees verder

Lancering van de Leuker Leven Podcast

05-01-2022
Ja, hij staat online. Ik heb sinds kort mijn eigen podcast: de Leuker Leven Podcast. Thema's als voeding, leefstijl,...
Lees verder

Fijne feestdagen en tot 2022!

24-12-2021
Namens het team van Corpus Mentis, Centrum Fysiotherapie & Wetenschap te Leiden hele fijne feestdagen gewenst! Tot...
Lees verder

Update 19-12-2021: Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

14-12-2020
Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en dietetiek (reguliere zorg, revalidatie en spoedzorg) met aangepaste...
Lees verder

Miniblog: plezier in het proces

23-11-2020
Plezier in het proces, follow the fun! Je doel bereiken is natuurlijk heel fijn, maar nog belangrijker is plezier...
Lees verder