Nieuwsblog

Maandblog februari

11-04-2018
Februari is de maand van leuke plannen maken en voorbereiden, zo sta ik bijvoorbeeld in april op een baby- en...
Lees verder

Maandblog januari

04-03-2018
Januari is altijd een bijzondere maand. Het start van het nieuwe jaar, de administratie qua consulten is veranderd en...
Lees verder

Maandblog december

25-01-2018
December is altijd een speciale maand: feestdagen, de afsluiting van het jaar en dit jaar ook een mooi tripje. Qua...
Lees verder

Hoe kies ik een gezond recept?

04-10-2017
Hoe kies ik een gezond recept? - Dietistleiden.nl Tegenwoordig vind je veel blogs en receptensites. Dat zorgt ervoor dat de gezonde keuze meer binnen handbereik ligt. Maar misschien maakt dat het ook lastig. Is een gezond recept echt geschikt als gezonde en 'slanke' avondmaaltijd?

1. Check de voedingswaarde van een gezond recept

Een goed recept is onderbouwd met de voedingswaarde. En vertelt vaak gelijk hoe 'gezond' iets is. De verhouding, eiwitten, koolhydraten en vet. En natuurlijk de kcal per portie of per 100 gram. De voedingswaarde zijn relatief makkelijk te kwantificeren. Een mooi richtpunt als avondmaaltijd is; 400 - 600 kcal voor vrouwen, 500 - 750 kcal voor mannen. Natuurlijk kunnen behoeftes, bijvoorbeeld in combinatie met sport, altijd anders liggen. Maar voor de 'normale' dagen is dit prima.

2. Let op de koolhydraten

Je avondmaaltijd hoeft niet altijd te barsten van de koolhydraten, zoals in pasta of aardappelen. Ook als je een koolhydraatarm-dieet volgt dien je goed op te letten. Probeer de zetmeelcomponenten beperkt te houden of te vervangen. Lekkere vervangers zijn bijvoorbeeld: courgettepasta, pompoenspaghetti of bloemkoolcouscous. Wissel af door de dagen heen. Kies je toch een zetmeelcomponent, kies dan bij voorkeur de volkorenvariant. Volkorenpasta of zilvervliesrijst hebben meer vezels en geven daarom meer verzadiging. Ook met wraps kun je kiezen voor een volkoren variant.

Let wel op met meergranen. Meergranen betekent gewoon meerdere granen en dus niet per se meer vezels. Laat je niet misleiden.

3. Ga voor groenten


We noemde net al wat mooie pasta vervangers. Groenten zijn laag in calorieën, vullen goed en geven verzadiging. Daarnaast leveren ze een heleboel goede voedingsstoffen op, zoals; vezels, foliumzuur en kalium. De aanbeveling is om per dag minimaal 250 gram groente te eten. Kom jij daar elke dag aan?

4. Let op de eiwitten


De eiwitten vormen een belangrijke bouwsteen voor je lichaam. Spieren herstellen zich bijvoorbeeld met eiwitten. Zorg daarom naast je porties groente en vezels, ook altijd voor een eiwitcomponent in je maaltijd. Dit kan natuurlijk uit vlees of vis. Maar eet je vegetarisch of veganistisch, denk dan aan peulvruchten of noten.

5. Zelf maken is zelf bepalen


Als je pakjes en zakjes checkt op ingrediënten, zie je vaak toevoegingen die je zelf niet zou doen. Overmatig zout, suiker of conserveermiddelen. Probeer zelf je sausjes en kruidenmixen te maken. Zo bepaal je zelf de inhoud en kun je de schuld niet afschuiven. En je voorkomt een hoop onnodige ingrediënten. Gezond koken hoeft niet veel tijd te kosten. Wees kritisch en maak het jezelf makkelijker met deze tips, zo vind je snel een gemakkelijk en voedzaam recept. Je zult merken dat je al snel getraind raakt in het herkennen van goede recepten.
Zo word je een echte expert.  

Tags

Recept Gezond

dietistleiden

Recept

Gezond