Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

6 tips om te ontspannen

Terug
16-01-2018
6 tips om te ontspannen - Dietistleiden.nl Een gezonde leefstijl is meer dan gezond eten, maar dat wist je vast wel. Naast voldoende beweging, niet roken en goed slapen is ook ontspanning/stressvermindering belangrijk.

Dat geldt ook voor mij. Daarom deel ik jullie mijn 6 beste tips om te ontspannen. Maar zo’n lijst is natuurlijk nooit compleet.

Dus heb je ook nog een goede tip, reageer dan op mijn Facebookpagina, Instagram of Twitter en voeg hem toe.

Tip 1: Plan je relax time in


Mijn ervaring als zzp’er is dat je altijd bezig kunt blijven met werken. Daarom is het goed om je ontspanning ook af te bakenen. Kijk op vrijdag (of een andere dag) in je agenda hoe de volgende week eruit ziet. Dan kun je alvast een inschatting maken van het werk maar ook van je vrije tijd. Door tijd te blokken voor ontspanning kom je beter tot rust. Je hebt er immers tijd voor vrijgemaakt. Plan je relax tijd dus in, de boog kan niet altijd gespannen zijn.

Tip 2: Gebruik beweging om te ontspannen


Ik ga graag hardlopen of wielrennen om tot rust te komen. Ontspanning door inspanning. Even het hoofd leeg maken. Ook een fijne bijkomstigheid, is dat je ook even offline bent.
Leg de lat niet te hoog voor jezelf, niet elke training hoeft raak te zijn. Wil of kan je niet hardlopen?
Vergeet niet dat er zoveel meer is. Wandelen, fietsen, zwemmen. Wandelen is heel rustgevend. Weer of geen weer, ga lekker een blokje om. Echt waar, daar knap je van op.
Of als je echt even niet naar buiten kan, ga lekker dansen met muziek op of pak er een hoelahoep bij. Zoek de vorm die bij jou past.

Tip 3: Doe af en toe iets ongewoons/verrassends


Doe eens iets ongewoons! Pak je wishlist/bucketlist (als je die hebt) en pak een activiteit eruit. Ik had al langer de wens om een keer alpaca’s te zien. Die wens heb ik waargemaakt. Ook zoek ik regelmatig naar leuke activiteiten met korting, daarmee ben ik bijvoorbeeld al gaan floaten en golfen. Gun het jezelf!  

Tip 4: Lezen


Maak tijd om te lezen. Het is goede afleiding, ontspanning en een rustmomentje voor jezelf. En als je er af en toe eens een informatief boek bij pakt is het ook nog leerzaam. Als je lid bent van de bibliotheek van Leiden en omstreken, dan is het misschien leuk om te weten dat ze een grote collectie e-books hebben. Als lid mag je die ook digitaal lenen voor op een tablet, e-reader, pc of mobiele app. Aanrader om makkelijk een nieuw boek te kunnen lenen.

Tip 5: Yoga


Niks zweverigs aan en je hoeft er tegenwoordig de deur niet meer voor uit. Met de handige NTC app (Nike Training Club) kun je verschillende yoga workouts doen. Een matje of een zachte ondergrond is voldoende!

Tip 6: Leer een nieuwe taal


Houd je brein fris en fruitig door het leren van een nieuwe taal. Je kunt je hersenen ‘fit’ houden door iets nieuws te leren. Zet je hersenen dus aan het denken. Er zijn diverse taalapps te vinden. Ik vind Memrise een fijne app. Ik leer daarmee momenteel de Spaanse taal. Bueno!

Bonustip


Heb jij geen tijd om deze tips uit te voeren? Ga dan eens kritisch na waar je je tijd aan besteed. Apps zoals 'Quality Time' monitoren je smartphone gebruik. Je ziet dan ook hoe lang je dagelijks of wekelijks een app gebruikt. Zo ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik onbewust totaal bijna 1 werkdag (7-8 uur) per week aan Instagram besteed, veel hè?

Misschien ontdek je zelf ook wel dat er toch wel veel tijd verloren gaat aan Facebook, Youtube, Instagram, etc. Het is een makkelijke rekensom om dan meer tijd vrij te maken voor dingen waar je
echt blij van wordt!

Deel jij jouw beste tip ook met mij?  

Nieuwsblog

Lancering van de Leuker Leven Podcast

05-01-2022
Ja, hij staat online. Ik heb sinds kort mijn eigen podcast: de Leuker Leven Podcast. Thema's als voeding, leefstijl,...
Lees verder

Fijne feestdagen en tot 2022!

24-12-2021
Namens het team van Corpus Mentis, Centrum Fysiotherapie & Wetenschap te Leiden hele fijne feestdagen gewenst! Tot...
Lees verder

Update 19-12-2021: Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

14-12-2020
Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en dietetiek (reguliere zorg, revalidatie en spoedzorg) met aangepaste...
Lees verder

Miniblog: plezier in het proces

23-11-2020
Plezier in het proces, follow the fun! Je doel bereiken is natuurlijk heel fijn, maar nog belangrijker is plezier...
Lees verder

Voedingsbegeleiding en fysiotherapeutische revalidatie na het Coronavirus/COVID-19

16-04-2020
De zorg staat niet stil en gaat in aangepaste vorm verder door middel van eConsults. Op deze pagina is meer...
Lees verder