Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

6 tips om te ontspannen

Terug
16-01-2018
6 tips om te ontspannen - Dietistleiden.nl Een gezonde leefstijl is meer dan gezond eten, maar dat wist je vast wel. Naast voldoende beweging, niet roken en goed slapen is ook ontspanning/stressvermindering belangrijk.

Dat geldt ook voor mij. Daarom deel ik jullie mijn 6 beste tips om te ontspannen. Maar zo’n lijst is natuurlijk nooit compleet.

Dus heb je ook nog een goede tip, reageer dan op mijn Facebookpagina, Instagram of Twitter en voeg hem toe.

Tip 1: Plan je relax time in


Mijn ervaring als zzp’er is dat je altijd bezig kunt blijven met werken. Daarom is het goed om je ontspanning ook af te bakenen. Kijk op vrijdag (of een andere dag) in je agenda hoe de volgende week eruit ziet. Dan kun je alvast een inschatting maken van het werk maar ook van je vrije tijd. Door tijd te blokken voor ontspanning kom je beter tot rust. Je hebt er immers tijd voor vrijgemaakt. Plan je relax tijd dus in, de boog kan niet altijd gespannen zijn.

Tip 2: Gebruik beweging om te ontspannen


Ik ga graag hardlopen of wielrennen om tot rust te komen. Ontspanning door inspanning. Even het hoofd leeg maken. Ook een fijne bijkomstigheid, is dat je ook even offline bent.
Leg de lat niet te hoog voor jezelf, niet elke training hoeft raak te zijn. Wil of kan je niet hardlopen?
Vergeet niet dat er zoveel meer is. Wandelen, fietsen, zwemmen. Wandelen is heel rustgevend. Weer of geen weer, ga lekker een blokje om. Echt waar, daar knap je van op.
Of als je echt even niet naar buiten kan, ga lekker dansen met muziek op of pak er een hoelahoep bij. Zoek de vorm die bij jou past.

Tip 3: Doe af en toe iets ongewoons/verrassends


Doe eens iets ongewoons! Pak je wishlist/bucketlist (als je die hebt) en pak een activiteit eruit. Ik had al langer de wens om een keer alpaca’s te zien. Die wens heb ik waargemaakt. Ook zoek ik regelmatig naar leuke activiteiten met korting, daarmee ben ik bijvoorbeeld al gaan floaten en golfen. Gun het jezelf!  

Tip 4: Lezen


Maak tijd om te lezen. Het is goede afleiding, ontspanning en een rustmomentje voor jezelf. En als je er af en toe eens een informatief boek bij pakt is het ook nog leerzaam. Als je lid bent van de bibliotheek van Leiden en omstreken, dan is het misschien leuk om te weten dat ze een grote collectie e-books hebben. Als lid mag je die ook digitaal lenen voor op een tablet, e-reader, pc of mobiele app. Aanrader om makkelijk een nieuw boek te kunnen lenen.

Tip 5: Yoga


Niks zweverigs aan en je hoeft er tegenwoordig de deur niet meer voor uit. Met de handige NTC app (Nike Training Club) kun je verschillende yoga workouts doen. Een matje of een zachte ondergrond is voldoende!

Tip 6: Leer een nieuwe taal


Houd je brein fris en fruitig door het leren van een nieuwe taal. Je kunt je hersenen ‘fit’ houden door iets nieuws te leren. Zet je hersenen dus aan het denken. Er zijn diverse taalapps te vinden. Ik vind Memrise een fijne app. Ik leer daarmee momenteel de Spaanse taal. Bueno!

Bonustip


Heb jij geen tijd om deze tips uit te voeren? Ga dan eens kritisch na waar je je tijd aan besteed. Apps zoals 'Quality Time' monitoren je smartphone gebruik. Je ziet dan ook hoe lang je dagelijks of wekelijks een app gebruikt. Zo ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik onbewust totaal bijna 1 werkdag (7-8 uur) per week aan Instagram besteed, veel hè?

Misschien ontdek je zelf ook wel dat er toch wel veel tijd verloren gaat aan Facebook, Youtube, Instagram, etc. Het is een makkelijke rekensom om dan meer tijd vrij te maken voor dingen waar je
echt blij van wordt!

Deel jij jouw beste tip ook met mij?  

Nieuwsblog

Berichtgeving vergoeding en tarieven 2020

02-01-2020
In 2020 wordt dieetadvisering voor 3 uur per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Voor alle zorg die vanuit...
Lees verder

Het inkijkexemplaar van Eet als een expert- Zwanger! staat online

19-05-2019
Nu online te bekijken, het inkijkexemplaar van 'Eet als een expert - Zwanger!' Je vind 'm...
Lees verder

Voorverkoop 'Eet als een expert -Zwanger!' gestart

13-03-2019
Diëtist en gezondheidswetenschapper Everdien van der Leek is bezig met de afronding van het boek ‘Eet als...
Lees verder

Berichtgeving contractering zorgverzekeraars Everdien Foodcoaching

19-12-2018
Naast het gesprek op de praktijk heeft een dietist ook indirecte tijd (waar een client niet bij zit) aan dossier,...
Lees verder

Update Red de dietist

27-09-2018
De actiegroep Red de dietist heeft inmiddels bijna 1500 leden, een comité en we zijn een petitie...
Lees verder