Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Psychologische variabelen en Temporo Mandibulaire Dysfunctie

Terug
14-03-2013
Duitse wetenschappers hebben onderzocht wat of depressieve en angstige gevoelens risicofactoren zijn in het ontstaan van temporomandibulaire pijn te bepalen van mensen met depressieve of angstige gevoelens.

Gedurende vijf jaar namen meer dan 4000 participanten deel aan een algemeen onderzoek, gebitsonderzoek, interview en vulden psychiatrische vragenlijsten in. Het gebitsonderzoek stelde vast of er sprake was van TMD volgens de richtlijnen van de American Academy of Orofacial Pain. Mensen met depressieve symptomen hadden vaker temporomandibulaire klachten dan spierpijn. Mensen met angstgevoelens hadden vaker last van spierpijn.

De onderzoekers melden dat depressieve en angstige gevoelens waarschijnlijk leiden tot abnormaal verhoogde spieractiviteit. De verhoogde spieractiviteit kan uitmonden in ontstekingen en pijn. De onderzoekers vermoeden verder dat TMD verband houdt met abnormale pijnstimuli door een disbalans in de neurotransmitters serotonine en catecholamine. Temporomandibulaire pijn kan een fysieke manifestatie van angstgevoelens of een depressie zijn. Naar aanleiding van dit en eerder uitgevoerd onderzoek wordt geconcludeerd dat er een redelijk tot sterke relatie bestaat tussen symptomen van depressiviteit en angst en het ontstaan van TMD.

Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of Pain. “Depressive and anxiety symptoms as risk factors for temporomandibular joint pain: A prospective cohort study in the general population”

Nieuwsblog

Dochter van dietist en gezondheidswetenschapper Everdien geboren!

04-12-2022
Op zondag 20 november om 6.55 is onze dochter Amber Isabelle Horlings geboren. Amber en wij maken het goed, we genieten...
Lees verder

Zwangerschapsverlof Everdien van der Leek / Maternity leave Everdien van der Leek

27-09-2022
(For English, see below) Vanaf 15 oktober 2022 gaat diëtist en gezondheidswetenschapper Everdien van der Leek...
Lees verder

Lancering van de Leuker Leven Podcast

05-01-2022
Ja, hij staat online. Ik heb sinds kort mijn eigen podcast: de Leuker Leven Podcast. Thema's als voeding, leefstijl,...
Lees verder

Fijne feestdagen en tot 2022!

24-12-2021
Namens het team van Corpus Mentis, Centrum Fysiotherapie & Wetenschap te Leiden hele fijne feestdagen gewenst! Tot...
Lees verder

Update 19-12-2021: Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

14-12-2020
Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en dietetiek (reguliere zorg, revalidatie en spoedzorg) met aangepaste...
Lees verder