Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Kramp in de nacht

Terug
21-03-2013
Spierkramp wordt gekenmerkt door een plotselinge, willekeurige samentrekking van een spier of een deel van de spier. Deze samentrekking is meestal pijnlijk en kan enkele seconden tot minuten aanhouden. De spier voelt hard aan en vaak is een zwelling te zien. Spierkrampen ontstaan vaak ’s nachts. Van de bevolking heeft 2% wekelijks last van nachtelijke krampen. Hoewel krampen in alle leeftijdsgroepen voorkomen, is de prevalentie groter bij ouderen. Naar schatting 40% tot 60% van de ouderen heeft last van nachtelijke krampen.    

Etiologie
 
Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van krampen, maar de oorzaak is meestal niet bekend. Er zijn een aantal factoren die nachtelijke krampen kunnen veroorzaken zoals overmatig verlies van lichaamsvocht (dehydratie), extreem spiergebruik (sporters, arbeid), elektrolytstoornissen (stoornis van geladen moleculen in de cel zoals calcium en magnesium), neurologische afwijkingen, schildklierafwijkingen, levercirrose en medicatie. Verder komen spierkrampen voor bij Diabetes Mellitus, nierinsufficiëntie en in de tweede helft van de zwangerschap.   

Behandeling
 
Uit één wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een 12-weekse interventie van het rekken van de kuitspier geen significant effect heeft op de frequentie en de intensiteit van de nachtelijke kramp in de kuitspier. Het bewijs van de werking van oefentherapie, massage, warmte therapie en zenuwstimulatie is er niet. Natrium en magnesium inname wordt regelmatig geadviseerd, maar er is geen onderbouwde theorie dat dit werkt. Er bestaat matig kwalitatief bewijs dat het medicijn quinine de frequentie en de intensiteit van de kramp verlaagt. Meer onderzoek is nodig om de oorzaak van nachtelijke spierkramp te achterhalen en mogelijk te behandelen. Vraag uw fysiotherapeut om advies bij krampklachten.   

Abstract Corpus Mentis

dietistleiden

Spieren

Fysiologie

Nieuwsblog

Vacature diƫtist zwangerschapswaarneming voor 24-36 uur per week in Leiden (ZZP)

01-08-2022
In verband met zwangerschapsverlof ben ik op zoek naar een diëtist(e) die voor mijn praktijk Everdien...
Lees verder

Lancering van de Leuker Leven Podcast

05-01-2022
Ja, hij staat online. Ik heb sinds kort mijn eigen podcast: de Leuker Leven Podcast. Thema's als voeding, leefstijl,...
Lees verder

Fijne feestdagen en tot 2022!

24-12-2021
Namens het team van Corpus Mentis, Centrum Fysiotherapie & Wetenschap te Leiden hele fijne feestdagen gewenst! Tot...
Lees verder

Update 19-12-2021: Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

14-12-2020
Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en dietetiek (reguliere zorg, revalidatie en spoedzorg) met aangepaste...
Lees verder

Miniblog: plezier in het proces

23-11-2020
Plezier in het proces, follow the fun! Je doel bereiken is natuurlijk heel fijn, maar nog belangrijker is plezier...
Lees verder