Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Patienten met COPD eerder klachten

Terug
16-05-2013
Patiënten met COPD krijgen al in een vroege fase van de ziekte te maken met meer dan alleen maar longklachten. Naast longklachten vermindert de hoeveelheid spiermassa, ook gaat de kwaliteit van spierweefsel achteruit en wordt vet op een gevaarlijke plek in het lichaam opgeslagen. Hierdoor is het risico op hart- en vaatziekten sterk verhoogd.

Het proefschrift van Van den Borst was mede aanleiding om 250.000 euro subsidie te verstrekken voor vervolgonderzoek naar effectieve behandelmethodes bij COPD. De onderzoeksresultaten vereisen een verandering van persoonlijke leefstijl die veel verder gaat dan alleen stoppen met roken.

Hart- en vaatziekten
COPD is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. In Nederland lijden zo'n 320.000 mensen aan COPD, wereldwijd zo'n 64 miljoen. De ziekte gaat gepaard met een verminderde longfunctie, kortademigheid en chronisch hoesten. De meeste patiënten met een milde vorm van COPD overlijden echter aan hart- en vaatziekten, en dus niet direct aan longfalen. Dat was aanleiding voor longarts in opleiding Bram van den Borst om te zoeken naar andere ziekteverschijnselen bij deze specifieke patiënten.

Zo onderzocht Van den Borst de spierontwikkeling bij patiënten met een milde vorm van COPD. Hij ontdekte onder andere dat de hoeveelheid spiermassa bij patiënten aanzienlijk lager was dan bij gezonde leeftijdsgenoten. Daarnaast was de kwaliteit van spieren ook nog eens sterk verminderd. Patiënten hebben te weinig spiervezels die nodig zijn voor duurinspanning, met als gevolg een sterk verminderd uithoudingsvermogen.  Deze patiënten bleken, naast deze spierproblemen, ook vetweefsel op de verkeerde plaats in het lichaam te ontwikkelen. Een verschijnsel dat normaliter voorkomt bij de ziekte obesitas. Vet stapelt zich dan op tussen de organen in de buik. Dit buikvet kan zorgen voor ontstekingsreacties die weer kunnen leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten. Van den Borst nam dit echter ook waar bij patienten met COPD zonder obesitas.

Leefstijl veranderen
Van den Borst licht toe dat het probleem veel breder is dan alleen roken: "Klachten van COPD in een vroege fase houden sterk verband met iemands leefstijl. Veel patiënten hebben minder lichaamsbeweging en hebben bovendien een ongezond voedingspatroon. Ik pleit er dan ook voor om de stoppen-met-roken-poli voor patienten met COPD uit te breiden tot een leefstijl-interventie-poli. Patiënten met een milde vorm van COPD zijn namelijk nog wel in staat om een intensieve training te doen om spierontwikkeling en vetverdeling te verbeteren. Daarnaast kan het optimaliseren van het dieet een positieve invloed hebben. Met als gevolg dat hun risico op diabetes en hart- en vaatziekten kan worden verminderd."

Tags

Longen

dietistleiden

Longen

Nieuwsblog

Terugkeer Everdien van der Leek op de praktijk

07-02-2023
(For English, see below) Vanaf maandag 27 februari start diëtist en gezondheidswetenschapper Everdien van der...
Lees verder

Dochter van dietist en gezondheidswetenschapper Everdien geboren!

04-12-2022
Op zondag 20 november om 6.55 is onze dochter Amber Isabelle Horlings geboren. Amber en wij maken het goed, we genieten...
Lees verder

Zwangerschapsverlof Everdien van der Leek / Maternity leave Everdien van der Leek

27-09-2022
(For English, see below) Vanaf 15 oktober 2022 gaat diëtist en gezondheidswetenschapper Everdien van der Leek...
Lees verder

Lancering van de Leuker Leven Podcast

05-01-2022
Ja, hij staat online. Ik heb sinds kort mijn eigen podcast: de Leuker Leven Podcast. Thema's als voeding, leefstijl,...
Lees verder

Fijne feestdagen en tot 2022!

24-12-2021
Namens het team van Corpus Mentis, Centrum Fysiotherapie & Wetenschap te Leiden hele fijne feestdagen gewenst! Tot...
Lees verder