Nieuwsblog

Actie: Red de dietist!

19-09-2018
Diëtist en gezondheidswetenschapper Everdien van der Leek is initiatiefnemer van de actiegroep: Red de...
Lees verder

Maandblog februari

11-04-2018
Februari is de maand van leuke plannen maken en voorbereiden, zo sta ik bijvoorbeeld in april op een baby- en...
Lees verder

Maandblog januari

04-03-2018
Januari is altijd een bijzondere maand. Het start van het nieuwe jaar, de administratie qua consulten is veranderd en...
Lees verder

Ondervoeding / Ongewenst gewichtsverlies

Als u in korte tijd een aantal kilo’s onbedoeld of onbewust bent afgevallen, kan er een risico zijn op ondervoeding. Ook bij een te lage BMI (Body Mass Index, verhouding tussen lengte en gewicht) is er sprake van ondervoeding/ondergewicht.

Wanneer is er kans op ondervoeding?
  • Geen eetlust, misselijk en/of braken
  • Ziekte, koorts, stress
  • Na een ziekenhuisopname of operatie
  • Bij gebitsproblemen
  • Koken: niet kunnen koken/kost teveel energie
  • Eenzaamheid/ niet graag alleen willen eten
Ziekte, stress en herstel van ziekte vraagt extra energie (calorieën). Als gevolg van ziekte, stress, na een operatie of door therapie kan uw eetlust verminderen. Bij een tekort aan energie neemt de weerstand af en wordt de kans op bijvoorbeeld infecties groter. Ook kan ongewenst gewichtsverlies ontstaan wat kan leiden tot ondervoeding, ook wanneer u overgewicht heeft. Naast calorieën zijn ook eiwitten van belang om ondervoeding tegen te gaan. Eiwitten zijn de bouwstoffen van lichaamscellen en nodig voor de opbouw, het onderhoud en herstel van lichaamsweefsel, zoals spieren en huid.

Het is dus belangrijk om met ondervoeding en ongewenst gewichtsverlies de juiste voedingsmiddelen en voedingskeuzes te maken om weer aan te sterken en/of te verbeteren in gewicht. Begeleiding en ondersteuning zorgt voor beter resultaat en het advies is maatwerk.

Begeleiding  
  • Advies op maat met haalbare doelen en praktische adviezen voor uw persoonlijke situatie
  • Indien verrijking met gewone voeding niet mogelijk of haalbaar is, kan er gebruik gemaakt worden van ondersteunende drinkvoeding
  • Advies bij aangepaste voeding bij bijvoorbeeld slik of kauwproblemen
  • Everdien heeft ervaring in academische ziekenhuizen in de klinische en poliklinische setting, ook ten aanzien van drinkvoeding en sondevoeding
Naar boven